Pátek, 29. března 2024

Vědci luští tajemství pralesní klenby

Vědci luští tajemství pralesní klenby

Z jeřábů, balónů, vzducholodí a vzdušných lávek mají sestávat pozorovatelny vysoko v pralesní klenbě, které umožní zcela nový pohled na život nad povrchem Země. V neprobádaných, obtížně dostupných zelených výšinách se může vyskytovat až čtyřicet procent všech druhů živočichů na planetě. Většinu z nich přírodovědci dosud ani neznají. Pralesní klenbu, jež představuje nesmírně rozmanitý a významný zdroj živočišné aktivity, označují za biologickou strojovnu pralesa.
Organizace pro celosvětový průzkum pralesní klenby Global Canopy Programme (GCP) v britské Královské botanické zahradě v Kew pracuje na ambiciózním programu Vize 20 : 20. Počítá s postupnou výstavbou dvou desítek vzdušných pozorovatelen po celém světě, které budou dvacet let shromažďovat informace o životě v nejvyšších patrech pralesů.
Právě čas sehrává pro vědce velmi důležitou úlohu. Nezastírají totiž, že citlivá pralesní klenba zaniká po zásazích člověka ještě rychleji než zbytek pralesa (viz info).
Polovina ze zamýšlené celosvětové sítě stanic už v nějaké podobě fungovala v dřívějších letech a další desítka vznikne v těžko přístupných místech pralesů Brazílie, Ekvádoru, západní Afriky a Indie.

MEZITITULEK: Stačilo najít, co spadlo
Co si vlastně organizátoři od projektu Vize 20 : 20 slibují? Chtějí spojit výzkum a ochranu tropických deštných pralesů se vzděláváním a také přispět ke zlepšení životních podmínek lidí existenčně závislých na pralese.
Síť observatoří má kromě pozorování živočišných druhů v korunách stromů uprostřed zelených plic planety sloužit také jako zvláštní varovný systém a nástroj k monitorování globálních změn klimatu. Pralesy na jedné straně vytvářejí obrovské množství kyslíku, na druhé zachycují velké objemy sloučenin uhlíku jako zplodin průmyslové civilizace.
\"To, co plánujeme, by před několika lety nebylo možné. Můžeme si to dovolit jen díky technologiím - pomohou nám velmi pevné speciální jeřáby, které budeme používat společně s pohybujícími se balóny,\" řekl BBC ředitel GCP, zoolog Andrew Mi-tchell. \"V minulosti jsme mohli jen vystřelit do korun stromů lana a budovat drobné plošiny a vratké lávky. Jediný způsob, jak zjistit, co tam žije, bylo postříkat strom nějakým pesticidem a podívat se, co spadne. Často až 80 procent toho, co se ocitlo na zemi, bylo pro vědu nové.\"

MEZITITULEK: Prales v přímém přenosu
Systematický výzkum nesmírně hustých a nepřístupných pralesních porostů v odlehlých oblastech si mohou vědci dovolit jen díky novým technickým prostředkům. Francouzi už od poloviny 80. let minulého století v rámci projektu průzkumu pralesní klenby Radeau des cimes používají speciální nafukovací vor spouštěný ze vzducholodi do korun stromů.
K nejnovějším technickým prostředkům patří dálkově řízený létající robot Flybot určený v konečné fázi pro vědecký výzkum právě v \"zeleném baldachýnu\" deštných pralesů. Zkoušky Flybotu, prototypu robota-vzducholodě, probíhají v anglickém hrabství Cornwall, kde vědci uskutečnili velkolepý projekt Eden. Pod ochranou mohutných kopulí, zvaných biomy, tam vegetuje přes sto tisíc rostlin, které zastupují pět tisíc druhů z mnoha klimatických oblastí celého světa.
Biom vlhkých tropů představuje se svými 55 metry výšky a plochou přes půl druhého hektaru největší skleník na světě. Hostí typické rostliny deštných pralesů, jako jsou banánovníky, kaučukovníky, kakaovníky, kávovníky a mahagonovníky. Právě tam se Flybot učí létat.
Je to héliem plněná, pět metrů dlouhá vzducholoď bez posádky. Její kamera umožňuje dálkově sledovat koruny stromů rostoucích ve skleníku. Ve zdokonalené podobě, do níž dozraje během dvou let, má sledovat pralesní klenbu v nejzajímavějších místech planety a také sbírat vzorky z nedostupných korun.
Proč vývoj celkem jednoduché vzducholodi probíhá tak pomalu? \"Kromě kosmického prostoru a hlubin oceánů je prales nejničivějším prostředím,\" řekl BBC konstruktér zařízení Tim MacMillan. \"Po dalších dvou letech výzkumu a vývoje budeme mít stroj odolný snad i proti bombovému útoku.\"
Flybot se zatím stal jakýmsi otevřeným oknem, kterým návštěvníci projektu Eden mohou seshora nahlížet do neskutečně bohatého tropického světa tak, jak by jej ve skutečnosti nejspíš nikdy nespatřili. Před velkoplošnými obrazovkami, na nichž probíhá přímý přenos úchvatného představení z korun tropického deštného pralesa, nestačí diváci žasnout, co vše příroda stvořila a jak málo toho lidé o jejím bohatství vědí.

Autor je spolupracovníkem redakce

Deštné pralesy - ničené impérium přírody
Zhruba polovina všech druhů živočichů i rostlin žije v deštných pralesích po celém světě.
Na pěti kilometrech čtverečných typického pralesa žijí tyto počty jednotlivých druhů: 3000 kvetoucích rostlin, 1500 stromů, 125 savců, 400 ptáků, 100 plazů, 60 obojživelníků a 150 druhů motýlů.
Nejméně čtvrtina všech moderních léků má svůj prapůvod v deštných pralesích.
Kolem dvou tisíc tropických rostlin má protirakovinné účinky.
Vědci prozkoumali farmaceutické možnosti pouze jediného procenta světových deštných pralesů.
Kolem padesáti miliónů domorodých obyvatel buď žije v tropických pralesích, nebo je na nich přímo závislých.
Pralesy představují jednu z největších světových zásobáren uhlíku, neboť je ho v nich uloženo odhadovaných 610 miliard tun.
Odlesňování za posledních 150 let přispělo třiceti procenty na zvýšení obsahu oxidu uhličitého v atmosféře.
Takřka polovina všech původních lesů na planetě byla zničena.
Pouhá pětina všech původních lesních porostů planety se nachází v rozsáhlých, poměrně nedotčených celcích.
Za oběť lidské činnosti každoročně padne na 300 tisíc hektarů tropických lesů.
V důsledku odlesňování tropických porostů denně vymírá asi sto druhů živočichů a rostlin.
Současné tempo vymírání druhů lze považovat za páté největší hromadné vymírání v historii planety.

ZDROJ: Věda a lidé

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů