Čtvrtek, 28. března 2024

Čeští polárníci zahájili dobývání Antarktidy, stanici postaví příští rok

Čeští polárníci zahájili dobývání Antarktidy, stanici postaví příští rok
PRAHA - Čeští polárníci vyrazili do Antarktidy připravovat stavbu první české trvalé polární stanice. V sobotu odjeli první tři, další dva je budou následovat dnes. Expedice jede zkoumat ostrov Jamese Rosse. Česká stanice by tady měla být hotová příští rok. Ostrov leží mezi Antarktidou a jižním cípem Argentiny.
Čtyři geologové a jeden botanik budou zkoumat geologickou historii ostrova, změny klimatu a znečištění antarktického životního prostředí. Chtějí tak přispět k diskusi o tom, do jaké míry odpovídá za současné klimatické změny člověk.
Polárníci odletěli v sobotu večer do Chile. Tam ještě nakoupí další materiál. Na Rossův ostrov pak odletí vrtulníkem.
Česká polární stanice měla v Antarktidě začít fungovat už loni na podzim. Chyběl jen souhlas států Antarktické smlouvy. Ty sice na konferenci v Madridu stavbu české stanice odsouhlasily, současně ale doporučily, aby Češi ještě udělali detailní ekologický průzkum a základní výzkum vegetace a fauny, která se na místě plánované stanice vyskytuje. Tento průzkum na ostrově provede právě pětice vědců, která směrem k němu vyrazila.

Kvůli výhradám států Antarktické smlouvy se výprava na poslední chvíli rozhodla, že odjezd na ledový kontinent odloží. Jinak totiž podle jejího člena Pavla Proška hrozilo, že by se materiál, který by tam přepravili a nechali ležet, poškodil. První česká základna tak na ostrově James Ross vyroste zřejmě až příští rok. \"Je už vyrobena a v kontejnerech čeká na lodní přepravu,\" řekl vedoucí výpravy Petr Mixa.
Státy Antarktické smlouvy, které veškerou činnost na kontinentu koordinují, měly kromě podrobnějšího výzkumu i další požadavek. Český parlament měl schválit zvláštní zákon, který by určoval práva a povinnosti návštěvníků kontinentu a kterým by se Česko zavázalo k výzkumům Antarktidy. Parlament ho přijal loni v říjnu.
Zákon byl během svého schvalování příčinou mnoha debat, protože opoziční politici ho považovali za zbytečný. Dává prý příliš pravomocí ministerstvu životního prostředí, které cesty na Antarktidu povoluje. Ročně tam přitom nejezdí víc než deset Čechů. Ministr životního prostředí argumentoval tím, že Česko tímto zákonem potvrdí svůj závazek z roku 1962, kdy se tehdejší Československo připojilo k dohodě o Antarktidě.
Na projektu české polární stanice, který se s přestávkami připravuje od roku 1994, spolupracuje Česká geologická služba spolu s přírodovědeckými fakultami Karlovy a Masarykovy univerzity. Na stanici, která přijde na čtyřicet milionů korun, bude v budoucnu pracovat deset až patnáct lidí. Pět vědců, kteří na Antarktidu odjeli v sobotu, bude zatím spát ve stanech. Ke kontaktu s civilizací budou mít k dispozici jen satelitní telefon, dohodli se ale se členy argentinské stanice, která bude té české nejblíž, že je v případě potřeby mohou požádat o pomoc.
Na nejjižnějším kontinentě je právě léto a teploty se pohybují kolem nuly. Ostrov Jamese Rosse, kde budou vědci bydlet, je z většiny pokrytý ledovcem. Nejvyšší vrchol ční do výšky 1609 metrů. Rostou na něm jen mechy, lišejníky, sinice a řasy.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů