Úterý, 16. dubna 2024

Ochránci dostanou dotace na kosení luk s orchidejemi

Ochránci dostanou dotace na kosení luk s orchidejemi
VALAŠSKO - Valašští ochránci přírody dostali v těchto dnech dobrou zprávu z ministerstva životního prostředí - i letos bude vyhlášen program péče o krajinu. Znamená to, že je možné opět získat finanční prostředky na péči o horské louky, které nejsou nijak chráněné, a přesto vyžadují zvláštní zacházení.
Jde zejména o místa, kde rostou hodnotné orchideje a jiné rostliny, které by při neodborné nebo nedbalé péči mohly z krajiny úplně vymizet. \" Jenom na Vsetínsku existuje kolem dvaceti druhů orchidejí, které vyžadují jiný druh zacházení,\" upřesnil Jan Pavelka, vsetínský expert na tento druh rostlin. Území by se podle něj měla šetrně vypásat, pravidelně kosit a chemicky nepřihnojovat.
Ochránci přírody z Valašského Meziříčí o některé lokality pečují dlouhodobě. \" Vypadá to, že dostaneme finanční příspěvek zhruba ve stejné výši jako loni. Pokud se letos sazba nezmění, znamená to sedm tisíc korun na jeden obhospodařený hektar, což nám umožní pokračovat s kosením některých vytipovaných míst. Loni jsme se starali přibližně o třicet hektarů na patnácti loukách v okolí,\" uvedl ochránce David Tvrdý, který má tento program na starosti. Nejznámější lokalitou jsou asi Pulčínské skály, území o rozloze šesti hektarů. Podobně se o louky s hodnotnými rostlinami starají i ochránci ze Vsetína nebo Rožnova.
\" Ručně kosíme zejména ta místa, na která nemají jejich vlastníci finanční prostředky a nelze je vysekávat strojově, protože to třeba svahové podmínky nedovolují,\" doplnil Tvrdý. Louky jsou většinou soukromé a jen na jedné třetině z nich někdo zemědělsky hospodaří. Protože se nejedná o chráněná území, mohou na péči o ně čerpat zemědělci dotaci. Majitelům je však nyní již známo, o které lokality jde.
Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů