Pátek, 19. dubna 2024

Rozsudek v kauze kácení chráněného lesa za týden

Rozsudek v kauze kácení chráněného lesa za týden
CHEB - U chebského soudu včera pokračovalo líčení s domažlickým podnikatelem Zdeňkem Hoffmannem. Ten je obžalován z nelegálního plošného vykácení lesa přímo uprostřed Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Soudkyně Soňa Wildová vyslechla posledního svědka a obě strany pronesly závěrečné řeči. Rozsudek bude vynesen ve čtvrtek 19. února.
Miroslav Šlégl, zaměstnanec firmy PCC Praha, s níž měl obžalovaný smlouvu, u soudu tvrdil, že pouze plnil pokyny svého nadřízeného. \"Nikdo mi neřekl, že dělníci, které jsem najal, mají s kácením přestat,\" uvedl s tím, že v té době vlastnil zbraň, nikoho s ní ale, jak poukazoval obžalovaný, neohrožoval.
Hoffmann se hájí tím, že on sám se trestné činnosti nedopustil. Jak uvedl už dříve, ke kácení ho donutila zmíněná pražská firma, které dlužil peníze. Když zjistil, že se v lese děje něco nekalého, podle svých slov informoval policii a ochránce přírody. \"Nikdo nereagoval a já za to teď mám pykat,\" zlobil se.
Jak ale uvedl státní zástupce Viktor Böhm, zákon postihuje zodpovědné vlastníky, což je v tomto případě Zdeněk Hoffmann. Vše, z čeho je obžalován, se podle něho podařilo prokázat. \"Jelikož má rozhodnutím krajského soudu za jinou trestnou činnost uložen podmíněný trest v trvání tří let, což je nejvíce, kolik lze v podmínce dát, měl by tentokrát soud vynést trest nepodmíněný,\" řekl Böhm.
Hoffmann nechal podle obžaloby na podzim 1996 vykácet 25 hektarů svého lesa v přísně chráněné oblasti Kladská-Trojhran ve Slavkovském lese. Podle těžebního plánu přitom měla být vytěžena méně než polovina tohoto objemu v průběhu 10 let. Se škodami na flóře, fauně a chráněných pramenech se bude příroda podle odborníků srovnávat desítky až stovky let a některé jsou dokonce nevratné.
Podnikatel Zdeněk Hoffmann je veřejnosti známý také jako aktér soudu o vlastnická práva ke karlovarské Becherovce.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů