Pátek, 19. dubna 2024

Od skládky k zelené vesnici

Od skládky k zelené vesnici

Vranová Lhota - Přestože vesnice leží v údolí mezi zalesněnými stráněmi a mimo průmyslové aglomerace, není zde kvalita veřejné zeleně a úroveň ekologické stability samozřejmostí. I zde se v minulosti projevily negativní civilizační vlivy.
Veřejné biocentrum
V posledním čase se nejčastěji hovoří o vybudování biocentra Lovisko, které by se mělo stát jakýmsi centrem ekologického snažení. Připravený projekt měl být realizován již v loňském roce, částečně letos, ale vzhledem k finančním obtížím byl přesunut až na rok 2005.
\"Centrum bude významné nejen jako krajinotvorný a rekreačně sportovní prvek, ale také z hlediska protipovodňového. Třebůvka nás totiž při velké vodě dokáže pořádně potrápit a větší vodní plocha společně s dalšími dílčími opatřeními, jako je údržba koryta a břehových porostů nás této starosti může zbavit,\" uvedl starosta obce Václav Schreiber.
Součástí projektu je i rozvoj místní vodácké loděnice, která by měla být modernizována, rozšířena a dovybavena potřebným mobiliářem a sloužit více jako oáza odpočinku pro občany i projíždějící turisty, kteří se budou na Lovisku rekreovat, případně rybařit. Byť se při seštíhlení projektu muselo upustit od výstavby protierosních hrázek na sousedních kamenitých stráních, myšlenka zcela nezapadla.
\"Chtěli jsme využít vytěžený materiál, nyní budeme hledat náhradní zdroje, ale věřím, že dříve nebo později k akci přistoupíme,\" poznamenal starosta.
Zeleň a květiny
V nejbližším období se počítá i s akcemi, které nejsou tak náročné na finance. Jedná se především o výsadbu nových stromů a okrasných keřů v katastru obce i místní části Hraničky. Úpravou projdou veškerá veřejná prostranství a zastupitelé budou v tomto směru vyvíjet větší tlak i na samotné občany.
\"Lidi chceme motivovat například soutěží o nejlepší předzahrádku, která se osvědčila v jiných obcích. Obec bude ze svého rozpočtu přispívat na sazenice, hodláme pořídit nové, stylové květinové nádoby a podobně. Barvami by měla ožít i netypická místa, jako například sloupy veřejného osvětlení, schodiště ke hřbitovu, některé kanálové poklopy či těleso mostu přes řeku,\" uvedl starosta Vranové Lhoty.
Součástí ekologické výchovy občanů bude i dokončení naučné stezky v lokalitě historických štol, kam byly některými firmami v minulosti ukládány toxické odpady.

Zdroj: Noviny Svitavska

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů