Čtvrtek, 25. dubna 2024

Svoboda jednal o mužích viněných z pašování orchidejí

Svoboda jednal o mužích viněných z pašování orchidejí
Dva Češi, obvinění na Novém Zélandu z pašování vzácných druhů orchidejí, budou muset čekat ještě téměř tři týdny na soud. Nic na tom nezměnila ani včerejší schůzka šéfa české diplomacie Cyrila Svobody s novozélandským ministrem zahraničí, obchodu a spravedlnosti Philem Goffem.
\"Nový Zéland je demokratická země, kde funguje nezávislá justice. Očekáváme proto spravedlivé rozhodnutí ve věci samotné,\" řekl Svoboda a dodal, že definitivní rozhodnutí padne pravděpodobně 27. února.
Děkan Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Čestmír Číhalík a bývalý pracovník České inspekce životního prostředí Jindřich Šmiták byli zadrženi 18. ledna na letišti v Aucklandu.
Muži, kteří na Novém Zélandu nyní žijí z podpory známých z Česka, podle státního žalobce Mika Bodieho pašovali třiaosmdesát kusů mnoha druhů orchidejí. \"Cílem jejich návštěvy bylo podniknout pečlivě naplánovanou sběrnou expedici,\" tvrdí Bodie.
Podle obhájkyně obou mužů Colleen Newtonové by naopak měli být obžaloby zcela zproštěni.
Samotní Češi přiznávají, že nějaké orchideje u sebe měli, tvrdí však, že nešlo o chráněné druhy. Z Nového Zélandu se nesmějí vyvážet vůbec žádné rostliny.
\"Jako politici dvou demokratických zemí nemůžeme zasahovat do soudního procesu,\" uvedl po jednání se Svobodou ministr spravedlnosti Goff.
Opětovné zavedení vízové povinnosti pro Českou republiku podle novozélandského ministra kvůli tomuto případu nehrozí.
Bezvízový režim platí od 1. ledna 2003, předtím byla tato povinnost zavedena kvůli přílivu českých a moravských Romů, kteří na Novém Zélandu žádali o poskytnutí azylu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů