Čtvrtek, 25. dubna 2024

Horské obce mají obavy, že přijdou o miliony

Horské obce mají obavy, že přijdou o miliony
Výsluní - návrh na zřízení chráněné ptačí oblasti v Krušných horách na Chomutovsku vzbudil odpor představitelů tamních samospráv. Proto starostka Výsluní Eva Levá pozvala na konec týdne jak starosty ostatních horských obcí, tak autory návrhu na na místní obecní úřad, kde si navzájem vyměnili svá stanoviska.
Starostové projevili obavy, že pokud by návrh západočeských odborníků byl přijat v předložené podobě, byla by ohrožena výstavba větrných elektráren na jejich katastrech a obce by přišly o miliony korun, jež jim přislíbil investor.
Starosta Hory Svatého Šebestiána Karel Hejduk vyslovil názor, že hranice navrhované chráněné oblasti byly zpracovány nikoli s ohledem na ochranu tří set tetřívků, ale účelově, aby se zabránilo výstavbě větrných elektráren. To ochranáři rezolutně odmítli. \"Chceme s našimi partnery, vlastníky pozemků, jednat, proto jsme tady,\" prohlásil ornitolog Pavel Řepa, vedoucí projektu. \"To, co máte před sebou, jsou jen teze, náměty k diskuzi,\" dodal k podmínkám \"provozu\" ptačí rezervace.
Debata na obecním úřadě trvala přes dvě hodiny, aniž by přinesla nějaký konkrétní závěr. Obavy starostů ale nerozptýlila. \"Nechceme už tak skomírající život na horách ještě víc nechat omezovat podle nás naddimenzovanými ochranářskými omezeními,\" shrnula jejich společný postoj Eva Levá.
Zdroj:Ústecký kraj
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů