Pátek, 29. března 2024

Auta znamenají pro mnoho zvířat smrt

Auta znamenají pro mnoho zvířat smrt
Silnice Benešovska zdobí mrtvoly zvířat a krvavé skvrny. Za srážky s automobily platí životem každoročně spousta savců, ptáků i obojživelníků. Silnice totiž kříží tažné cesty zvířat a ty se jim neumějí vyhnout. Zabránit člověku v jeho činnosti se zřejmě nedá, ale tragédiím na silnicích alespoň částečně ano.

DANIELA KLENOVCOVÁ

Benešovsko Ekologové oficiální statistiku zvířat, která zahynula na silnicích, nemají. Jisté však je, že mrtvoly zvířat, ležící na cestách, jsou jen malý zlomek počtu všech živočichů, kteří pod koly aut zahynuli.

\"To jsou věci, které jsou vidět. Ale například při nárazech do chladičů zahyne velké množství ptáků, zvlášť teď v zimě, když sedají na silnice,\" říká Karel Kříž z Podblanického ekocentra. Dopravní nehody způsobené střety se zvěří eviduje policie, jde ale jen o střety s vysokou nebo černou zvěří.

\"Za loňský rok prošetřovali dopravní policisté celkem 107 dopravních nehod střetu se zvěří,\" cituje statistiku mluvčí benešovské policie Zuzana Stránská. Ekologové pro změnu po čtyři roky sledovali na jistém úseku úhyn vyder.

\"Z osmatřiceti uhynulých vyder jich čtyřiadvacet zahynulo na silnicích,\" dodává Karel Kříž. Vydry podle Karla Kříže nejvíce doplácejí na to, že se na druhou stranu silnice snaží dostat po suchu. Tunely pod silnicemi jsou ale většinou zaplněny vodou a vydrám nezbývá než se vydat do cíle po silnici. Podobný děsivý poměr jako u vyder by zřejmě vyšel i u žab. Ekologové se je však při jejich migraci snaží uchránit.

\"Od března do dubna rozmisťujeme ve čtyřech až šesti lokalitách mobilní zábrany,\" ysvětluje Kříž. Zábrany žáby většinou nepřekonají a skončí v nádobě před nimi. Ochranáři je pak přes silnici přenesou. To je ale jen částečné řešení.

\"Ideální by bylo vybudování stabilních přechodů, takzvaných ekoduktů na migračních cestách zvířat. Například zelených přechodů nad dálnicemi,\" říká ekolog. S podchody a nadchody pro zvířata se u nově budovaných silnic již počítá, u starších cest však takové řešení připomíná spíše hudbu budoucnosti. Na budování ekoduktů se jen těžko shánějí peníze.
Zdroj:Benešovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů