Čtvrtek, 28. března 2024

Smělé plány Tanvaldských asi překazí ekologové

Smělé plány Tanvaldských asi překazí ekologové
Tanvald - Vytvořit velkolepé středisko v oblasti Tanvaldského Špičáku se rozhodli tamní zastupitelé na svém jednání 10. listopadu loňského roku. Zasedací místností tehdy kolovalo jedno vyhotovení studie rozvoje zimních středisek Tanvaldský Špičák, Albrechtice, Desná.
Jejich plány však v současné době narazily na odpor odborníků ze Správy chráněné krajinné oblasti Jizerské hory i Lesů České republiky. Ti se shodují v negativních dopadech na přírodu. \"Výstavba nové lanovky a sjezdovky k Tanvaldu by ohrozila les,\" uvedl vedoucí správy CHKO Jiří Hušek.
Tanvaldští zastupitelé ovšem vycházeli z předpokladu, že jiným směrem než posílením cestovního ruchu se vydat v našem regionu nemohou.

\"Pro nás je nějaká průmyslová zóna zcela nemyslitelná,\" uvedl před časem tajemník městského úřadu Richard Seidel s tím, že už nyní po zprovoznění čtyřsedačkové lanovky je Špičák hodnocen jako jedno z pěti nejvýznamnějších zimních středisek v republice.
Studie počítá se vznikem další čtyřsedačkové lanovky dlouhé 1300 metrů a novým svahem ještě o 400 metrů delším. Tím by se sjezdařům otevřela hora i z druhé strany a kvůli lyžování na Špičáku by nemuseli jezdit přes Smržovku do Albrechtic, ale mohli by nasednout nedaleko sídliště Výšina. Na tento smělý projekt studie předpokládá investice ve výši 300 milionů korun. Tři čtvrtiny z toho by ovšem měla pokrýt státní dotace.
Nová lanovka a sjezdovka nemohou vést jinudy než lesem přes chráněné území, z čehož vyplývá i vykácení průseku v lesním porostu. \"Odkrývání lesa na Špičáku kvůli sjezdovce a lanovce nepovolíme,\" uvedl vedoucí správy CHKO s tím, že je o záměru dosud ani nikdo neinformoval. Navíc by podle něj narušený porost snadněji podléhal kalamitám i hmyzím škůdcům. Stejné negativní stanovisko má i pracovník oblastního inspektorátu Lesů ČR v Liberci Libor Dostál, který upozornil, že by mohl svah dopadnout podobně jako Čertova hora v Harrachově, kde většina lesa zmizela.
Tanvaldské zastupitelstvo, i přestože ještě nezačalo se správou CHKO a Lesy ČR jednat, zaneslo studii o rozšíření lyžařského střediska do městského územního plánu. \"Osobně mám přírodu velmi rád a nechci ji za každou cenu likvidovat, ale vše má mít své meze,\" řekl tanvaldský starosta Petr Polák. Podle něj by všechny zainteresované subjekty měly postupovat rozumně. \"Pokud použiji metaforu, abychom v uvozovkách kvůli jednomu poraženému stromu nezazdili rozvoj cestovního ruchu v regionu,\" uzavřel Polák.
Zdroj:Deník Jablonecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů