Pátek, 19. dubna 2024

Britští vědci chystají nejrozsáhlejší sledování psích chorob

Britští vědci chystají nejrozsáhlejší sledování psích chorob
O dalmatinech se říká, že mají často potíže se sluchem, labradoři zase s kyčlemi. Britští vědci se rozhodli provést dosud nejrozsáhlejší zdravotní prohlídku čistokrevných psů. Výzkum by měl přinést užitečné informace o výskytu nemocí typických pro jednotlivá psí plemena. A nejen to, odborníci by dokonce mohli pomocí znalosti genů a šlechtění čistokrevné psy některých nemocí zbavit.
Zdravotní údaje pak mohou chovatelé brát v úvahu, když vybírají psy a feny pro rozmnožování. Vědci si také slibují, že bude možné podrobně sledovat výsledky a případná zlepšení zdravotního stavu zvířat. \"Informace, které nyní existují, k tomu nestačí,\" řekl pro internetové zpravodajství BBC genetik Jeff Sampson z britské kynologické organizace Kennel Club.
Informace o zdravotním stavu svého psa, o jeho vrozených vadách, ale i údaje o zdraví a příčině úmrtí předchozích zvířat poskytne více než 70 tisíc majitelů čistokrevných plemen. Údaje by měly být shromážděny v srpnu.
Psi jsou doslova zamořeni výskytem genetických poruch. Dokonce prý nejvíce ze všech zvířecích druhů. Čas od času tyto poruchy vyplouvají na povrch. Jsou to nejčastěji lymfomy (zhoubná onemocnění mízních uzlin) u pointerů, problémy se srdeční soustavou u boxerů, dobrmani často krvácejí, u labradorů se vyskytuje kosterní deformace kyčlí, irští setři mívají vážné problémy se zrakem.
Pokus vymýtit typické nemoci probíhá s labradory. Vědci však k úspěchu potřebují znát mnohem více dat a mít k dispozici specifičtější test DNA k odhalování genetických poruch. \"Tento skutečně ojedinělý výzkum umožní zjistit i zdravotní potíže, které nejsou dosud rozpoznány a jsou dědičné,\" říká veterinářka Vicki Adamsová z veterinární organizace Animal Health Trust v britském Newmarketu. Rozsáhlý průzkum také může zjistit, jestli se některým plemenům vážné choroby vyhýbají.
Na nové údaje však nečekají jen milovníci psů, ale i vědci zkoumající lidské geny. Tvrdí, že porovnáním lidského a psího genetického kódu by se mohlo podařit identifikovat konkrétní genové nepřesnosti, které pak způsobují vážné nemoci. V psí i v lidské říši. Mnohé ze čtyř set dědičných chorob, které jsou známy u psů, trápí také lidi. Odborníci upozorňují, že zvláště psí verze rakoviny se v mnohém shoduje s nádory u lidí. A to mnohem více než s nádory u hlodavců. Výzkum psů by tedy měl přinést poznatky i pro léčení lidí.
Zdroj:Věda a zdraví
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů