Sobota, 20. dubna 2024

Lidé touží po exotických zvířatech, tržby obchodníků i pašeráků rostou

Lidé touží po exotických zvířatech, tržby obchodníků i pašeráků rostou
Papouška žako si mohli Američané před třemi lety koupit zhruba za osm set dolarů, dnes ve Spojených státech stojí více než tisíc. Exotická zvířata, rostliny nebo výrobky z jejich částí jsou totiž stále oblíbenější. Obchodníci tak prodali za loňský rok o sedm procent víc a utržili zhruba 20 miliard dolarů. Kvůli rostoucí poptávce zvýšili ceny a také odchytili více zvířat.
Nejvýnosnější jsou chráněné druhy, které se nesmí vyvážet ze země původu. Nelegální obchod tak roste rychleji než povolený. Pašování divokých zvířat a rostlin se stalo nejlepším byznysem po obchodování s drogami. V loňském roce utržili pašeráci podle Světového fondu na ochranu zvířat zhruba deset miliard dolarů, což je o deset procent více než v roce 2002. Podařilo se jim navíc převézt víc zvířat a rostlin než dříve. Dvě stě miliónů kusů představuje nárůst asi o čtyři procenta.
K nejdražším exotickým zvířatům, se kterými se běžně obchoduje, patří papouškové ara. Nejvzácnější druhy, které je často téměř nemožné dovézt legálně, mohou stát na černém trhu až patnáct tisíc dolarů, uvádí server BBC News.
Mezi nejvyhledávanější rostliny pak patří orchideje. Nezákonně dovezený vzácný exemplář vyjde nového majitele asi na tisíc dolarů. Pokud by jej dovážel se všemi povoleními, bude to o několik set dolarů více. Cena orchidejí, které se ze země původu nesmí vůbec vyvážet, se ale může vyšplhat i nad tři tisíce dolarů.
Kromě chovatelů a pěstitelů jsou pro obchodníky se zvířaty a rostlinami významnými zákazníky farmaceutické, kosmetické a oděvní koncerny. Přes rozsáhlou kampaň proti zabíjení kožešinových zvířat vyrábí módní domy přibližně stejné množství luxusních kožichů. Poptávka po nich totiž stále neklesá. Na černém trhu se pak díky tomu dobře prodávají kůže leopardů či tuleňů.
Proti praktikám pašeráků se snaží bojovat celníci po celém světě. Ekologové však tvrdí, že dokud bude fungovat povolený obchod, budou dále vydělávat i pašeráci.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů