Středa, 24. dubna 2024

Proběhlo zimní sčítání opeřenců

Proběhlo zimní sčítání opeřenců

V polovině minulého měsíce proběhlo mj. také na území Moravy a Slezska sčítání ptáků. Jde o mimořádně rozsáhlou akci, které se účastní stovky ochránců přírody a dobrovolných pracovníků. Několik otázek jsme položili Miroslavu Dvorskému z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí.

Proč se sčítání uskutečnilo a proč se vybral zvláštní termín druhé poloviny ledna?

Akce se jmenuje Zimní sčítání vodních ptáků a probíhá u nás pravidelně od roku 1967, a to vždy v zimním období. Sčítání organizuje Česká společnost ornitologická v Praze. Jedná se o mezinárodní akci s účastí řady evropských států. Sčítání probíhá ve třech termínech, z nichž právě lednový je nejdůležitější: jde o pravý zimní měsíc, kdy populace ptáků u nás skutečně zimují, a ne protahují. Hlavním smyslem zimního sčítání vodních ptáků je v dlouhodobém časovém úseku monitorovat populace vodních ptáků, které u nás zimují, vysledovat nejdůležitější zimoviště a případné změny v druhovém i početním složení vodního ptactva. Je potřeba si uvědomit, že právě v zimním období se u nás vyskytuje celá řada druhů vodních ptáků, kteří mají u nás svá zimoviště. Jsou to třeba hoholi, morčáci, turpani, kajky, ostralky a jiní, jejichž hnízdiště leží v severněji položených zemích, například v Pobaltí a Skandinávii.

Kde všude se ptáci sčítali?

V letošním roce se podařilo zajistit sčítání na rekordních 450 lokalitách v celé ČR. M y pravidelně sčítáme úsek řeky Bečvy mezi Miloticemi nad Bečvou a Valašským Meziříčím. Letos jsme opět na tomto úseku potvrdili výskyt velkého množství kormorána velkého ( více než 400 kusů), dále tři zimující volavky bílé, vzácnou severskou kachnu turpana hnědého ( hnízdí ve Skandinávii) a také přezimujícího orla mořského. Ten sice nepatří mezi vodní ptáky, ale jeho zimující populace se při této akci také sleduje.

Kteří ptáci u nás patří k nejohroženějším?

Nedá se jednoznačně odpovědět. Je jich řada a každý z nějakého jiného důvodu. N apříklad ledňáček říční na mnohých místech mizí vinou popovodňových oprav toků, kdy opevnění břehů řeky lomovým kamenem likviduje původní kolmé břehy, do nichž si vyhrabává noru.

Mají pro letošní rok ochránci přírody nějaké zvláštní akce týkající se ochrany ptactva, hnízdišť, shromaždišť a podobně?

Budeme dál monitorovat výskyt některých druhů ptáků i jiných živočichů, mimo jiné obojživelníky, plazy, vážky a další. Mezi již zaběhlé aktivity patří sledování hnízdní populace ledňáčka říčního na řece Bečvě na Valašsku, sledování výskytu sov a poštolek hnízdících v budkách, péče o ohrožená stanoviště ptáků - zejména mokřady. Teď momentálně přikrmujeme ptáky v zimním období na třech krmítcích. Tuto ochranu ptactva propagujeme i na informačních panelech, pojednávajících o zimním přikrmování ptactva ( vyobrazení ptáků, které u nás můžeme na krmítku potkat, čím ptáky krmit a různé druhy ptačích krmítek).

Zdroj: Moravskoslezský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů