Pátek, 19. dubna 2024

Pořiďte si strom v lesoparku

Pořiďte si strom v lesoparku
Stará pravda mladým mužům radí: Postav dům, zasaď strom, zploď syna. Pokud se jí řídíte a chybí vám strom, dáme vám radu, kde k němu přijít, a navíc pomoci přírodě i kadaňské městské pokladně.

Loňská vichřice, která se prohnala Kadaní, pokácela část stromů v lesoparku. Přibližně tři stovky stromů padly na ploše za koupalištěm. Město chce v tomto úseku vysadit nové dřeviny a zájemcům nabízí, aby se do obnovy zeleně zapojili a koupili si vlastní strom. Zda jej vlastnoručně vysadí, bude záležet na jejich rozhodnutí. „Občané se nemusejí bát, že bychom je nutili, aby se fyzicky zapojili do výsadby. Pokud ale budou chtít, dostanou šanci přidat ruku k dílu. Mohou se ale také jen přijít podívat, kam byl jejich strom zasazen. Dá se říct, že je to benefice. Každý, kdo si strom koupí, dostane od nás poukázku, kde bude napsáno, za jakou částku si jej pořídil,“ vysvětluje starosta Jiří Kulhánek.
Radnice v této části Rooseveltových sadů neplánuje vysadit stejnou dřevinu, která tu byla do loňských silných větrů. Křehká vrba má být nahrazena takovými stromy, které se do prostředí hodí a navíc jsou více odolné. „Převažovat by měla olše. V mokřejším prostředí ji doplní tisovec. Chceme taky vysadit lípu srdčitou, dub letní a jilm horský,“ sděluje plány Kadaně Jiří Frajt z odboru životního prostředí. Sázet se budou vzrostlé stromy, které jsou odolnější vůči poškození než jejich malé sazenice. Možnost zakoupit si dřevinu nemají pouze Kadaňáci, ale také obyvatelé okolních měst a obcí, školy i firmy. Zájemci mohou odbor životního prostředí kontaktovat již v těchto dnech. „Dá se říct, že nejdražší bude tisovec. Jeho cena by neměla převyšovat jeden tisíc korun. Zbylé stromy vyjdou na čtyři sta až pět set korun,“ sdělil Frajt.
Pokud budou příznivé klimatické podmínky, měla by výsadba začít koncem března.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů