Úterý, 23. dubna 2024

Skútraři si dělají z Krkonoš eldorádo

Skútraři si dělají z Krkonoš eldorádo
Situace je kritická, terorizované obce se obracejí o pomoc ke kompetentním úřadům

Oblast Krkonošského národního parku (KRNAP) se vzdor přísným pravidlům ochrany přírody stala doslovným eldorádem pro majitele sněžných skútrů. Situace, kterou strážci přírody i mnozí domorodci letos nazývají vpravdě kritickou, donutila skútraři terorizované obce k žádostem o pomoc adresovanou kompetentním úřadům.
\"Informovali jsme ministerstvo vnitra o současném stavu, kdy skútraři nerespektující bezpečnost lidí odsud vyhánějí turisty a ničí běžecké tratě. Doufáme, že s tím konečně někdo začne něco dělat,\" podotkl starosta Kořenova na Jablonecku Luboš Marek (nezávislý).

Piráti nahánějí strach

Piráti na sněžných skútrech nezřídka s gustem kličkují mezi pěšími turisty a lyžaři s očividnou radostí ze strachu v očích náhodných obětí pekelné jízdy. \"Lidé včetně rodičů s dětmi mají leckdy problém včas uskočit. Není výjimkou, když jede třeba dvanáct skútrů najednou. Jsme turistická oblast, kam po podobné zkušenosti už mnozí lidé raději příště nepřijedou,\" popisuje Marek důsledky bezuzdného řádění skútrařů.
\"Nejsem nepřítelem sněžných skútrů. Jde o fenomén doby, a kdo na to má, tak si skútr koupí. Měla by se tomu ale dát pravidla a určit plochy, kde se mohou do sytosti vyřádit,\" dodává starosta skútraři zkoušené obce.
\"Jde o zbytečnou hysterii a závist. Letošní zima je naopak klidná, protože dostatek sněhu nám umožňuje jezdit po silnicích a loukách mimo zakázaná území parku. Vymezený prostor na nějaké louce vůbec nic nevyřeší, potřebujeme nejméně patnáctikilometrový okruh,\" kontruje majitel kořenovské půjčovny sněžných skútrů Herbert Friedrich.
Ignoraci mohovitých skútrařů zažil nedávno na špindlerovském Medvědíně i ředitel Správy KRNAP Jiří Novák. Trojice mladíků ležérně posazená na silných závodních strojích zrovna plánovala adrenalinovou jízdu středem lyžaři přeplněné sjezdovky. Za chvíli zaburácely motory a sjezdaři uskakovali jako splašení zajíci.

Šokovali ředitele Správy KRNAP

\"Poprvé jsem k hrůze zažil to, o čem jsem od lidí pouze slyšel. Nahoře to museli, zřejmě posilnění nějakým tím pivem, střihnout po běžecké magistrále směrem dál na Pec pod Sněžkou. Naši strážci nemají závodní skútry šanci dostihnout,\" konstatoval neomaleností skútrařů šokovaný Novák.
Fenoménem stále většího počtu černých jízd po Krkonoších se letos staly tzv. vlající espézetky, které po rozjezdu skútru nelze přečíst. \"Stačí povolit pár šroubů a zbytek udělá vítr. Espézetka, kterou za jiných okolností potřebuji, by mne při jízdě zakázanou zónou zbytečně prozradila,\" přiznal jeden z milovníků divokých jízd, jehož stroj odhadem za půl miliónu korun má na rozdíl od mnoha ostatních řádně přihlášenou státní poznávací značku.

Nejde oboudaře

Boj se skútraři, doposud s nevalnými výsledky, svádějí ochranáři včetně policistů. K nim se letos připojily i obce bombardované stížnostmi na celonoční hluk motorů.
\"Túrují to bez ohledu na okolí v jakoukoliv noční hodinu. Obce, kam naše kompetence nesahají, by měly tvrději postupovat v rámci svých možností. Počet podobně nevázaných skútrařů každoročně přibývá. Nejde ovšem o boudaře, kteří mají vesměs na základě řádných povolenek skútr jako pracovní prostředek, když na podobné řádění jim nezbývá čas,\" poznamenal šéf terénních pracovníků Správy KRNAP Jaromír Gebas.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů