Pátek, 29. března 2024

Natura 2000: dnes ve sněmovně

Natura 2000: dnes ve sněmovně

Evropskými  pravidly  ochrany přírody - takzvanou soustavou Natura 2000, se bude dnes ve druhém čtení zabývat Poslanecká sněmovna. Již od podzimu ale probíhají intenzivní jednání s kraji, obcemi, vlastníky pozemků a zájmovými sdruženími. Návrh zákona počítá i s kompenzacemi vlastníkům za případné ztráty.

Koncem ledna bylo dokončeno předjednávání v takzvaných oblastech ochrany ptactva – tedy seznámení obcí, majitelů a uživatelů pozemků a dalších zájemců s pravidly, která by v těchto evropsky významných územích měla v budoucnu platit. O konkrétních formách ochrany území se i nadále jedná. Informační setkání organizují správy národních parků a chráněných krajinných oblastí.

Podporu novele zákona o ochraně přírody vyjadřují i starostové některých obcí [1]. Podle nich totiž bude pro regiony znamenat jednoznačný přínos – zajistí ochranu přírody, která je důležitá pro turistický ruch a umožní i čerpání peněz z evropských fondů.

Do května má být vyhlášeno 41 oblastí ochrany ptactva – 223 předjednání se zúčastnilo 3200 lidí. Proběhlo předjednání i v některých územích, která slouží k ochraně dalších ohrožených živočichů, rostlin a celých biotopů - tzv. přírodních stanovišť. V panonské oblasti (jižní Morava), kde tato jednání zatím probíhala, se jich  zúčastnilo na 2470 zájemců [2].

Zájemcům jsou také k dispozici informační centra na správách chráněných krajinných oblastí a národních parků. V provozu je i informační linka a speciální webové stránky [3].

Ochranný režim v mnoha územích soustavy Natura 2000 bude méně přísný než v současných chráněných územích. Na všech územích bude stát podporovat takové činnosti a způsoby hospodaření, které přispějí k zachování stávajících přírodních podmínek. Nebude tedy bránit lesnímu nebo zemědělskému hospodaření, které má pozitivní či neutrální vliv na stav populací chráněných druhů nebo přírodních stanovišť.

Poznámky:

[1] MŽP má k dispozici dopisy obcí Nadějkov a Deštná na Jindřichohradecku.

[2] Česká republika se k vyhlášení chráněných území soustavy Natura 2000 zavázala v souvislosti se vstupem do Evropské unie. V první fázi – do května letošního roku – budou vyhlášeny tzv. oblasti ochrany ptactva, území pro ochranu vybraných druhů ptáků. Ostatní území, která slouží ochraně dalších ohrožených živočichů, rostlin a celých biotopů, tzv. přírodních stanovišť, budou vyhlašována po vstupu do Unie. Do května 2004 ale ČR musí zaslat Evropské komisi jejich seznam.

[3] Podrobné informace je možno získat na internetové adrese www.natura2000.cz, číslo informační linky je  844 800 800.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů