Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pozvání na výstavu PRAGAFLOREA

Výstava se věnuje především péči o zeleň a to nejen v rámci soukromých zahrad, ale také v oblasti tvorby, údržby a ochrany veřejné zeleně
Pozvání na výstavu PRAGAFLOREA

Veletržní sezónu ABF v Pražském veletržním areálu v Letňanech otevře ve dnech 11.–13. března soubor jarních výstav, mezi které patří i zahradnická výstava PRAGAFLOREA

 Základní informace:

Organizátor:                                    ABF, a.s.
Záštita:                                             Hlavní město Praha
Celkový počet vystavovatelů:      93 (k 2.3.2004)
spoluvystavovatelů                        9
Zastoupené země:                        ČR, Německo, Holandsko
Výstavní plocha:                             3830 m2
Otevřeno:                                         11. 3. čtvrtek - 12. 3. pátek  10.00 - 18.00 hod.                                                   13. 3. sobota 9.00 - 18.00 hod.
Vstupné (platí pro výstavy PRAGAFLOREA, FOR HABITAT, ECO CITY):           
základní 100 Kč, zlevněné 50 Kč
registrační (výměna za čestnou vstupenku) 1Kč
Vstupné na všechny výstavy
současně:                                        200 Kč
Doprava:                                           zdarma bus 758 od metra B Vysočanská
                                                           k dispozici parkoviště s kapacitou 4000 míst

PRAGAFLOREA se v Pražském veletržním areálu v Letňanech konala již čtyřikrát a za tuto dobu si získala oblibu veřejnosti. Cílem pátého ročníku prezentační a prodejní výstavy PRAGAFLOREA je pokračování a rozvíjení nastolené koncepce s důrazem na prezentaci okrasného zahradnictví. Výstava letos získala záštitu Hlavního města Prahy, kterou udělil člen Rady hl. m. Prahy zodpovědný za oblast životního prostředí, RNDr. Miloš Gregar.

Odbornou garanci nad výstavou převzala Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, občanské sdružení. Profesionálové z oboru zahradní a krajinářské tvorby budou na své expozici poskytovat zájemcům bezplatnou poradenskou službu. Společnost se chystá u příležitosti výstavy vydat také mimořádné číslo odborného časopisu Zahrada-Park-Krajina.

Tento ročník zaznamenává zřetelný posun k prezentaci odborných firem. Nebude tedy pouze místem, kde je možné nakoupit zahradní techniku, nářadí a výpěstky, ale bude mít co nabídnout i pracovníkům městských a obecních úřadů, kteří se zabývají zejména správou, údržbou a obnovou veřejné zeleně. Návštěvníci se budou moci seznámit s nabídkou řady zahradnických firem, konkrétně se představí firmy se vzrostlými stromy, zahradními zatravňovacími koberci nebo městským mobiliářem. Zatímco loňskou ústřední expozicí byla ukázková zahrada, která představovala moderní styly soukromé zahrady, letošním ústředním tématem bude ukázková expozice „Zeleň a vnitroblok“. Na ploše cca 176 m2 se představí firma Trees ve spolupráci s Výzkumným ústavem Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví Průhonice.

Cílem je poukázat na potřebu regenerace opomíjených prostor, částečně nebo úplně ukrytých uvnitř bloků domů. V simulovaném prostoru „vnitrobloku“ najdou návštěvníci informace o současném stavu pražských vnitrobloků, o možnostech jejich využití a zobytnění pomocí vhodné zeleně a ostatních prvků vybavení. Příklad použití jednotlivých prvků a forem zeleně bude prezentován na ukázkové výsadbě – malokorunné stromy, soliterní keře, půdopokryvné keře a trvalky, popínavé rostliny, mobilní zeleň.

Běžnému chodci sice mnohdy zůstávají tyto prostory uvnitř bloků domů ukryty, ale pro obyvatele okolních domů jsou rozšířením a zkvalitněním jejich obytného prostoru a pro město jsou nezastupitelnou součástí systému jeho zeleně.

Letos se prezentuje na výstavě PRAGAFLOREA již počtvrté program Rostlina měsíce, který probíhá v různých podobách v devíti evropských zemích pod vedením organizace Plant Publicity Holland. Jeho cílem je propagace širokého sortimentu rostlin pro venkovní pěstování ve volné půdě i nádobách. V České republice se s ním setkáváme od roku 2000. V roce 2004 přináší program Rostlina měsíce opět nové myšlenky a inspirace, které mohou prakticky využít všichni od prvotních pěstitelů – zahradníků a školkařů, přes velkoobchod, prodejce, prodejny a zahradní centra, až po majitele a milovníky zahrad.

Už tradičně se výstavy zúčastní také odborné zahradnické školy, které ztvárňují své expozice vždy na vysoké estetické úrovni. Studenti budou mít příležitost předvést návštěvníkům svoje umění vazby svátečních kytic.

Výstavní expozice jsou umístěny ve dvou halách. V hale č.7 se nachází prezentační část a hala č.1 patří prodejní části výstavy. Všechny expozice budou již tradičně soutěžit o titul Grand Prix a Cenu Sympatie.

DOPROVODNÝ PROGRAM

Odborný program zahrne přednášky na téma \"Péče o stromy ve veřejné zeleni\", které proběhnou dne 11. března 2004 od 11:00 hod. Cílem přednášek je především teoretické zvládnutí základů nutných pro pochopení technik ošetřování stromů ve veřejné zeleni. 

Přitažlivou akcí pro návštěvníky výstavy bude prezentace floristického studia DopitaFlor z Brna s ukázkami nových trendů v květinových vazbách. V průběhu výstavy PRAGAFLOREA budou moci návštěvníci již tradičně využít poradenství Českého zahrádkářského svazu, zejména co se týče pěstování citrusů.

Pro chvíle oddechu je na celou dobu výstavy připraven pestrý doprovodný program s ukázkami aranžování, prezentací firem a zábavnými soutěžemi. Ve spolupráci s časopisem Chatař & Chalupář se na pódiu ve vstupní hale představí řada významných firem jako Bahco Tools, Bosch, Black&Decker, Narex, Primalex, Knauf, Promi či Wagner, které mají pro šťastné výherce z řad návštěvníků připraveny i hodnotné ceny.

__________________________________________________________________

Realizace výstavy:

Ing. Eva Slatinská - slatinska@abf.cz, tel.: 222 891 147, fax: 222 891 199,
Pavel Meixner - meixner@abf.cz, tel.: 222 891 119, fax: 222 891 199,
www.pragaflorea.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů