Sobota, 20. dubna 2024

Ekologové mají obavy z navrhované novely

Ekologové mají obavy z navrhované novely
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Novely zákona o ochraně přírody, kterou v těchto dnech projednává poslanecká sněmovna, se obává Český svaz ochránců přírody ve Valašském Meziříčí. Aby upozornili na její nedostatky a zabránili nekvalitním pozměňovacím návrhům, oslovili ekologové poslance z Valašska a požádali je o podporu při třetím čtení.
Podle ochránců totiž bývají často na poslední chvíli navrženy změny, které mohou zákon určitým způsobem poškodit. \" Mnohokrát už se stalo, že byly schváleny nekvalitní pozměňovací návrhy. Protože je tento zákon jednou z podmínek přijetí České republiky do Evropské unie, je důležité, aby se takové návrhy do zákona nedostaly,\" uvedl předseda meziříčského ČSOP Dušan Jurek.
Návrh zákona již dříve projednal zemědělský výbor a výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Znění zákona nyní obsahuje několik pozměňovacích návrhů, se kterými ochránci přírody zásadně nesouhlasí. \" Proto chceme oslovit poslance za tento region, Petra Nečase a Petra Šuláka, aby redukovali takové návrhy a dali pozor na podobné, které by se mohly objevit až při samotném hlasování,\" zdůraznil Jurek. Jedná se například o povolení intenzivního chovu zvěře v Národních přírodních parcích a o zakládání obor tamtéž.
\" Někteří poslanci mají pocit, že by to s krajinou nic neudělalo, ale to jen svědčí o jejich celkové úrovni myšlení. Národní přírodní rezervace je přece nejvyšší stupeň ochrany přírody a chovat v botanické rezervaci pasoucí se daňky považuji za naprostý nesmysl,\" tvrdí jednatel ekologů Milan Orálek.
Ochránci se také obávají, aby ze zákona nebyl vypuštěn paragraf týkající se účasti veřejnosti na rozhodování.
\" Jde přece o základ každé demokratické společnosti. Pokud tento bod vypustíme, dostaneme se opět na úroveň předlistopadové éry, což by nám mohlo se vstupem do Unie výrazně uškodit,\" uzavřel Jurek.

JANA OBORNÁ
Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů