Úterý, 23. dubna 2024

Důlní krajinu vystřídá jezero

Důlní krajinu vystřídá jezero
Tušimice - Za půl století se mají dobývací prostory Dolů Nástup Tušimice začít měnit v rekreační oblast.

Rájem na zemi by měly být podle odborníků za padesát let dnešní dobývací prostory Severočeských dolů, a. s., Chomutov. Tam, kde se dnes nacházejí Doly Nástup Tušimice, bude v budoucnosti jezero se zelenými lesními a lučními zákoutími.
Podle studie vypracované ekologickými odborníky ze společnosti R - Princip Most se počítá se zatopením zbytkové jámy lomu Libouš, čímž vznikne severně od Března velké jezero o rozloze 512 hektarů s maximální hloubkou 55 metrů. Ve srovnání s Nechranickou přehradou bude asi třetinové s 80 miliony kubíky vody. Jeho napouštění je naplánovano na tři roky pomocí Podkrušnohorského přivaděče. Okolní výsypky dostanou podobu lesů, prostřídanými travními porosty, s komunikacemi a cyklostezkami. Zajímavě tvarované a do terénu citlivě zasazené jezero bude tudíž místem k rekreaci a provozování vodních sportů.
\"Vzniknou tu i prostory pro golf, tenis a jiné sporty. Částečně se počítá i s průmyslovým využitím a směrem ke Kadani by mohlo vyrůst i několik rodinných domků. Studie pamatuje i na agrocentrum na dnešní výsypce Merkur, které by obhospodařovalo zelené plochy a zabývalo se například chovem ovcí. Tím pádem bude místo dobré i pro agroturistiku,\" dodává k tomu Antonín Dohnal, tiskový pracovník Severočeských dolů. Společnost totiž musí podle horního zákona provádět sanaci a rekultivaci území, narušeného hornickou činností. \"Lze přitom počítat i s penězi, které chce dát stát na revitalizaci Podkrušnohoří, konkrétně na odstranění starých ekologických zátěží. Jedná se o proklamovaných patnáct miliard, věříme, že potřebné finance z této sumy získá i Tušimicko,\" uzavírá Dohnal.
Zdroj:Chomutovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů