Čtvrtek, 28. března 2024

Kácení stromů má přísná pravidla

Kácení stromů má přísná pravidla
Teplicko, Bílinsko - Probuzení jara po dlouhém zimním spánku vede zahrádkáře, chalupáře, ale i podniky k urychleným úpravám stromů a často i k jejich kácení. Přitom se však mohou dostat do rozporu se zájmy sousedů, ochranářů i se zákonem.
\"Pokud si lidé nejsou jisti správností svého počínání, je lépe, když se obrátí se žádostí o radu na svůj obecní úřad,\" doporučují krajští úředníci z odboru životního prostředí.
Například strom do 80 centimetrů obvodu kmene ve výšce 130 centimetrů nad zemí si může zahrádkář pokácet na svém pozemku v době vegetačního klidu, to je od 1. listopadu do 31. března, bez povolení. \"V případě dlouhé zimy se sněhovou pokrývkou může obecní úřad povolit kácení i v dubnu,\" říkají lesní hospodáři a odborníci na ochranu přírody. Jedním dechem však připomínají, že právnická osoba musí žádat o povolení kácení u všech dřevin.
Povolení k mýcení dřevin není potřeba v případě obnovení porostů v ovocných sadech, při provádění výchovné probírky porostů či v případech evidentního napadení dřeviny houbami nebo jinou chorobou. Zde však platí povinnost oznámit takový záměr obecnímu nebo městskému úřadu nejméně 15 dní před zahájením kácení.
Jestliže ale obec nepovolí pokácení většího stromu, může se žadatel odvolat ke krajskému úřadu prostřednictvím orgánu, který rozhodnutí o kácení vydal. Pokud bude obec trvat na svém původním rozhodnutí, pak se žadatel může obrátit na krajský úřad, popřípadě na správu chráněné krajinné oblasti nebo národního parku.
Bez povolení nelze pokácet ani zdánlivě plevelné stromy u silnice, došlo by k porušení zákona. Zákon však původ dřevin nerozlišuje.
Krajští úředníci doporučují v pokynech ke kácení dřevin věnovat zvláštní pozornost místům, která tvoří významný krajinný prvek, jako jsou rašeliniště, vodní toky, rybníky, údolní nivy, mokřady a další. V takovém případě je potřebné si vždy vyžádat povolení od obecního úřadu nebo správy chráněné krajinné oblasti.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů