Pátek, 29. března 2024

Novela zákona o ochraně přírody posílí práva vlastníků pozemků

Novela zákona o ochraně přírody posílí práva vlastníků pozemků

Majitel pozemků, které se mají stát významnými krajinnými prvky, bude moci účinněji hájit svá vlastnická práva. Umožní mu to novela zákona o ochraně přírody, kterou minuly tyden schválil Senát. Proces rozhodování o registraci významných krajinných prvků bude nově podřízen obecným předpisům o správním řízení. Účastníkem řízení bude i vlastník pozemku. Vlastník dosud neměl možnost do procesu registrace jakkoli zasáhnout.

Orgánem ochrany přírody, který významné krajinné prvky registruje, jsou pověřené obecní úřady. Podle dosavadní právní úpravy rozhodnutí o registraci významného krajinného prvku majiteli či nájemci pozemku pouze oznamovaly. Vlastník mohl pouze následně podat písemně výhrady. Orgán ochrany přírody byl povinen je s ním jen projednat a rozhodnout, zda registraci potvrdí, či zruší.

\"Postavení vlastníků je registrací závažným způsobem dotčeno, neboť významné krajinné prvky požívají ochrany podle zákona a vlastníci musí stanovená omezení dodržovat, aniž mohou svá vlastnická práva hájit,\" řekl dnes za předkladatele novely náměstek moravskoslezského hejtmana Zdislav Wantula.

Podle přijaté novely budou vlastníci pozemků jako účastníci správního řízení oprávněni navrhovat důkazy a vyjadřovat se k podkladům pro rozhodnutí. Proti správnímu rozhodnutí budou moci podávat opravné prostředky. Účinněji tak budou moci hájit svá práva.

K drobné novele, kterou vytvořil Moravskoslezský kraj, neměli senátoři věcné výhrady. Přesto byla předmětem vzrušené diskuse. Mnohé zákonodárce pobouřilo, že se náměstek Wantula bez omluvy nedostavil na jednání žádného ze senátních výborů. Podle jednacího řádu má předkladatel navrhovanou normu obhajovat a vysvětlovat na zasedání garančního a další pověřených výborů před plenárním jednáním Senátu.

ePRAVO.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů