Úterý, 16. dubna 2024

Za jarem na Výstaviště Flora Olomouc

Zatímco do ulic měst a obcí  vstupuje jaro jen pozvolna, ve sklenících Výstaviště Flora Olomouc, které jsou už od začátku března otevřeny návštěvníkům,  už vypuklo naplno.
Za jarem na Výstaviště Flora Olomouc

V kaktusovém skleníku,  jehož obyvatele  probrala ze zimního spánku první letošní zálivka, vítají návštěvníky rozkvetlé sukulenty, tropický skleník „rozsvítily“ červené housenky květů indických akalyf, růžové hrozny medinil a žluté alamandy. K životu se probral  subtropický skleník, nyní zcela provoněný tisíci drobných květů nakvétajících citrusových stromů.

„Nejjarněji“ a také nejbarevněji  to ale vypadá v palmovém skleníku. Z husté zeleně prosvítají velké hlavy afrických klívií,  pestrobarevné papouščí hlavy strelícií, či drobná kvítka begónie. Rozkvetly keře čínských ibišků  a v „orchidejové“ vitríně lze za sklem kromě červených kalichů  Amarylis a květů bromélií, obdivovat i první kvetoucí orchideje. Za své vzalo na několik příštích měsíců i ticho, které v palmovém skleníku panovalo po celou zimu - voliéry se opět zaplnily  tropickými a subtropickými pěvci, z nichž k nejoblíbenějším patří zejména papoušci.

Rušno panuje už i v areálu  výstaviště, kde  pomalu startují přípravy na jarní etapu mezinárodního zahradnického  veletrhu FLORA OLOMOUC 2004. Do termínu největší a nejstarší květinové výstavy v ČR, která se  bude konat od 22. do 25 dubna,  musí na záhonech Smetanových sadů  rozkvést 50 tisíc tulipánů společně s dalšími tisícovkami pestrobarevných macešek. Zatímco cibuloviny jsou v zemi už od loňského podzimu, dvouletky – macešky  začnou zahradníci vysazovat, jakmile jim to počasí dovolí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů