Pátek, 19. dubna 2024

VLK má súkromnú prírodnú rezerváciu Vlčia

VLK má súkromnú prírodnú rezerváciu Vlčia

V Čergove a v Strážovských vrchoch budú od prvého apríla prvé súkromné prírodné rezervácie v strednej a východnej Európe zamerané na ochranu lesov.

Lesy sú majetkom Lesoochranárskeho zoskupenia VLK, ktorý o vyhlásenie prírodnej rezervácie v Čergove bojoval s úradníkmi Krajského úradu v Prešove päť rokov. Včera ju slávnostne vyhlásili a nazvali ju Vlčia. Tesne pred slávnosťou prebehla rezerváciou svorka vlkov. \"Okrem vlkov je tu aj jedna medvedica, rysy a niektoré druhy hmyzu, ktoré inde na Slovensku nie sú,\" hovorí Juraj Lukáč z VLKa.

Súkromná prírodná rezervácia je uprostred pohoria Čergov v závere jednej doliny na ploche 21 hektárov. \"Chceme ju rozšíriť, podobne, ako rezerváciu Rysia v Strážovských vrchoch. Viacerí súkromní vlastníci chcú les predať, lebo hospodárenie nie je veľmi zisková záležitosť. Chceme ich odkupovať a vybudovať 200, 300, možno aj päťstohektárové rezervácie,\" hovorí Lukáč.

Štátne prírodné rezervácie sú zhruba od 20 hektárov. Najväčšia je Tichá dolina v Tatrách, ktorá má 5-tisíc hektárov.

Lukáč hovorí, že k vykupovaniu územia boli nútení, lebo štátne prírodné rezervácie nezaručujú ochranu územia. \"Vždy sa nájde niekto, kto v štátnych rezerváciách presadí poľovanie alebo ťažbu.\"

Rezervácia v Čergove predstavuje typicky slovenský charakter lesa, ktorý kedysi pokrýval väčšinu územia v nadmorskej výške od 400 do 800 metrov. Dnes sú z neho už len zvyšky na východnom Slovensku.

Peniaze na kúpu zbierali lesoochranári na námestiach, cez internet, oslovovali politikov. Les v Strážovských vrchoch dostali zadarmo. Vidiecky lekár z Kokavy nad Rimavicou, ktorý sa o združení dopočul, mu daroval kus lesa s rozlohou 37 hektárov.

Obe súkromné rezervácie budú úplne bezzásahové.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů