Středa, 24. dubna 2024

Rozhodnutí padlo: kraj povolil odlov kormoránů

Rozhodnutí padlo: kraj povolil odlov kormoránů
VALAŠSKO - Po nesmírně dlouhém zvažování padlo nyní konečné rozhodnutí o vyjmutí kormorána velkého z ochranných podmínek ohroženého druhu. Krajský úřad zlínského kraje tedy povolil plašení a odlov ptáka, který působí už několik let rybářům velké škody. Výjimka potrvá až do března roku 2006.
Rozhodnutí vychází z odborných i několik let trvajících ornitologických průzkumů. Zimující kormoráni začali na Valašsku dělat potíže na přelomu roku 1998 a 1999. Od té doby sem pravidelně přilétají hejna čítající stovky kusů. Protože se jedná o rybožravého ptáka, jenž má spotřebu půl kila ryb denně a přibližně stejné množství při lovu poraní, ryby v řece Bečvě i na jejích přítocích se rázem ocitly v ohrožení. S regulací kormoránů nakonec souhlasil i Český svaz ochránců přírody z Valašského Meziříčí. \" Rozhodnutí odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu považuji v mnoha ohledech za velmi fundované, podložené vědeckými důkazy a pozorováními. Výsledná zpráva, kterou jsem četl, byla dost detailní a zkoumala žádost o výjimku z různých úhlů,\" konstatoval ornitolog Miroslav Dvorský, který v letech 1984 až 2003 prováděl na Valašsku monitoring kormorána velkého.
Místní organizaci Českého svazu rybářů ve Valašském Meziříčí rozhodnutí potěšilo. \" Jsme rádi, že se nám nakonec podařilo výjimku získat,\" potvrdil hospodář svazu Zdeněk Blinka. Ochránci se s rybáři vzácně shodují na tom, že se jedná o konsensus mezi ochranou přírody a zájmy člověka.
Ochránci ale upozorňují, že celý problém si zavinil sám člověk. \" Sklízíme plody svého působení na přírodu. Intenzivní hospodaření na rybnících a necitlivá oprava Bečvy po povodních zavinila, že koryto je pro ptáky velmi přehlednou vanou s minimem úkrytů pro ryby. To samozřejmě nahrává kormoránům i jejich hojnému výskytu v této oblasti,\" uvedl jednatel meziříčského Svazu ochránců přírody Milan Orálek. Ochránci přírody také dodávají, že i když je v současné době kormorán na Bečvě v množství dříve nebývalém, v budoucnu může být situace jiná. \" Například v devadesátých letech hnízdilo na Meziříčsku pět párů labutí a my jsme se obávali o rovnováhu v ekosystému, dnes tu nehnízdí jediný pár. Podobně dramaticky se změnila situace i v případě poštolek. Z třiceti párů tu zbylo jen pět. Něco podobného se může stát i kormoránům,\" přiblížil ornitolog Dvorský.
Plašení kormoránů střelbou spojenou s odlovem lze provádět pouze v období od září do března a za splnění určitých podmínek. Jednou z nich je, že odlov může být uskutečněn jen u hejn, která mají více než deset ptáků a počet odlovených kormoránů nesmí přesáhnout patnáct procent z hejna.
JANA OBORNÁ
Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů