Čtvrtek, 28. března 2024

Na komín meziříčské gobelínky už přiletěl první čáp z Afriky

Na komín meziříčské gobelínky už přiletěl první čáp z Afriky
Valašské Meziříčí Zhruba před čtrnácti dny zaznamenali ornitologové na Valašsku první průzkumné přelety čapích navrátilců z Afriky, jako první však zahnízdil na komíně meziříčské gobelínky teprve před několika dny čáp, který včera dostal jméno Rudolf. Přestože bylo před dvěma týdny na Valašskomeziříčsku zpozorováno zhruba sedmnáct přelétajících čápů bílých, kteří směřovali směrem k Vidči a Stříteži nad Bečvou, ornitologové nenašli až do včerejška žádného tohoto dlouhonohého ptáka zahnízděného. \" Každým rokem se stane, že nějaký čapí průzkumník přiletí dříve než ostatní. Stejně tomu tak bylo i letos, kdy jsme jednoho z prvních zpozorovali již před čtrnácti dny v Rožnově pod Radhoštěm,\" uvedl meziříčský ochránce přírody Milan Orálek.\" Ještě předevčírem jsme na třinácti vloni obsazených hnízdech nespatřili ani jednoho hnízdícího čápa. Ten na gobelínce je tedy podle všeho první,\" dodal.
Další přílety čápa bílého do rodných hnízd na Valašsku ze zimovišť v Africe je podle ornitologů možné očekávat v následujících čtrnácti dnech.\" Může se stát, že se někteří z nich už nevrátí. Důvodem může být jejich uhynutí kvůli stáří, ale často se stávají při svém podzimním a jarním putování terčem střelců v Africe a Itálii,\" podotkl Orálek.
Na hnízdo umístěné na komíně meziříčské gobelínky usedá letos již zhruba po dvanácté na jaře jako první tradičně sameček. Čápi zaznamenali na gobelínce dokonce dvojí prvenství.
\" Přiletěli totiž dokonce dva, podle všeho otec se synem. Mladý si však nakonec musel odletět hledat pro svoje hnízdo jiné stanoviště,\" uvedl ředitel Moravské gobelínové manufaktury Valašské Meziříčí Jan T. St rýček. Do včerejška ještě neměl starší z dvojice čápů své jméno, i když se na něj zaměstnanci gobelínky stejně jako kolemjdoucí obyvatelé města každým rokem těší.
\" Dali jsme mu včera jméno Rudolf podle zakladatele naší gobelínky Rudolfa Schlattauera,\" oznámil náhlé, leč pečlivě zvážené rozhodnutí ředitel gobelínky.
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů