Pátek, 29. března 2024

Dálnice D8 existuje. Ale jenom ve filmu

Dálnice D8 existuje. Ale jenom ve filmu
Dálnice D8 přes České středohoří je už dokončena, herci Jana Paulová a Jakub Prachař po ní jedou autem. Ale jenom ve filmu.
Ve skutečnosti stavbaři kvůli dlouholetým sporům s ochránci přírody nevybetonovali v chráněné krajinné oblasti ani metr země. Za stovky tisíc korun si však nechali natočit o silnici film, aby získali veřejnost na svou stranu. Autoři domalovali pomocí počítačových triků dálnici do krajiny a herci obdivují, jak je šetrná k okolní přírodě.

A co je ten tunel?
Jana Paulová hraje řidičku, Jakub Prachař stopaře, který píše o dálnici disertační práci. Ve voze uhánějícím po virtuální komunikaci, spolu o D8 rozmlouvají.
On: \"Tady vpravo jsou protihlukové a protiexhalační valy pro ochranu fauny a flóry na úpatí kopce Lovoš, který se tyčí přímo nad městem Lovosice.\"
Ona: \"A co je tenhle krátký tunel?\"
On: \"To není tunel v pravém slova smyslu, ale přechod pro divokou zvěř přes dálnici v místě jejího největšího výskytu.\"
Asi desetiminutový film se promítá v informačním středisku v Trmicích, které otevřely Ředitelství silnic a dálnic a Pragoprojekt, hlavní projektant dálničního úseku a rovněž spoluautor počítačového snímku.
\"Chtěli jsme, aby lidé měli lepší představu, jak bude dálnice vypadat,\" říká Libor Brožek z Pragoprojektu.
\"Zápisy do pamětní knihy v informačním středisku jsou zatím všechny kladné,\" dodává.
Snímek vyšel na stovky tisíc korun, jen státní Ředitelství silnic a dálnic zaplatilo kolem půl miliónu. Další peníze poskytly soukromé firmy, například Pragoprojekt.
\"Jinak bychom si film nemohli dovolit,\" říká Alois Lichnovský, ředitel Závodu Praha.

Osvěží to Ropáka
Podobných virtuálních snímků, které platily vesměs soukromé firmy, už existuje víc, třeba o dálničním okruhu kolem Prahy nebo o obchvatu Plzně. Ředitelství silnic a dálnic hodlá všechny filmy umístit na své internetové stránky.
Lidé z ekologického hnutí Děti Země, které usiluje o to, aby dálnice vedla přes České středohoří tunelem, si filmem s Janou Paulovou a Jakubem Prachařem chtějí zpestřit zábavu. Pustí si ho prý při letošním vyhlašování antiekologické ankety Ropák
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů