Čtvrtek, 28. března 2024

Porubští radní poprvé jednali s občany o úpravách parku

Porubští radní poprvé jednali s občany o úpravách parku

OSTRAVA – Představitelé porubské radnice se nedávno setkali s obyvateli domů na Havlíčkově náměstí, aby hovořili o chystaných úpravách tamního parku. Podle sdružení Arnika, které se jednání snažilo vyvolat již více než půl roku, šlo o vůbec první diskusi úřadu s občany o nějakém projektu. Plán radnice na „estetizaci a humanizaci zeleně“ na celém území Poruby vyvolává od počátků masivní nesouhlas veřejnosti. Na Havlíčkově náměstí se mělo původně kácet více než sto zdravých stromů, přímo v ploše parku měla být umístěna hřiště a psí kout. Arnika jednání ocenila, tvrdí však, že proběhlo pozdě a za špatných podmínek.

 

„Porubská radnice učinila vstřícný krok, když pozvala občany k veřejnému jednání o úpravách parku na Havlíčkově náměstí. Poprvé po dvou letech od počátku plánů na plošné kácení stromů měli občané možnost seznámit se s navrhovanými úpravami parku,“ řekla zástupkyně místních občanů Helena Váňová. Podle ní jsou diskuse s občany a citlivý přístup k úpravám zeleně nezbytné. „Havlíčkovo náměstí je významným krajinným prvkem, navíc i součástí městské památkové zóny,“ dodala Váňová. Setkání se zúčastnilo asi šest desítek lidí, kteří vesměs protestovali proti radikálnímu kácení a výrazným změnám parku.

 

Arnika ocenila, že radnice poprvé zorganizovala jednání s občany, které podle zákona není povinna provádět. „Změny přístupu radnice k občanům si vážíme. Snažili jsme se podobné jednání vyvolat už více než půl roku, radnice to však celou dobu odmítala. Hojná účast lidí potvrdila, že veřejnost se o koncepce radnice zajímá,“ řekl Martin Skalský z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika. „Je nicméně škoda, že veřejnost neměla možnost se s celým projektem seznámit v předstihu. Také není jasné, jak chce radnice připomínky zapracovat do konečného řešení, protože příslušná správní řízení už byla zahájena. Jednání s občany mělo jednoznačně proběhnout dříve,“ uvedl Skalský s tím, že pozdní jednání může být pouze snahou radnice zlepšit si image bez toho, aby byly názory lidí brány v potaz.

 

„Doufáme, že podobná jednání s občany budou pokračovat,“ věří Helena Váňová. „Lidé, kteří v okolí rekonstruovaných parků žijí, by měli mít právo ovlivnit výsledné řešení.“ Podle Váňové by mělo být případné příští jednání rozhodně v sále a ne přímo na ulici. „V parku bylo špatně slyšet, mapy a plány nebylo zdálky dobře vidět, navíc bylo lidem zima a mnozí kvůli tomu předčasně odešli.“ Jednání podle ní přesto určitý význam mělo – lidé se mohli poprvé vyjádřit k nějakému projektu města a vznést své připomínky. „Budeme teď sledovat, nakolik se názor občanů promítne do konečného řešení parku. To bude nejlepším testem, zda radnice bude brát hlas veřejnosti vážně,“ dodala Váňová.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů