Pátek, 29. března 2024

Senát: Natura 2000 i v České republice

Senát: Natura 2000 i  v České republice

Senát právě schválil novelu zákona o ochraně přírody, která umožní, aby i v České republice platila evropská pravidla ochrany přírody – takzvaná soustava Natura 2000 [1]. „Jsem rád, že senát umožnil, abychom účinně chránili místa, která jsou unikátní z celoevropského pohledu a tak dostáli svým závazkům vůči Evropské unii,“ komentuje hlasování ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Pro schválení zákona hlasovalo 41 senátorů, proti bylo 10. Novelu musí ještě podepsat prezident.

Novela zákona počítá s kompenzacemi vlastníkům za případné ztráty. V současné době se dokončují přípravy na vyhlášení 41 oblastí ochrany ptactva. Vláda by je měla vyhlásit svým nařízením do data vstupu do Evropské unie a o jejich definitivní podobě nyní probíhají  intenzivní jednání zástupců ministerstva životního prostředí s kraji, obcemi a vlastníky pozemků [2]. Do května by měl být do Bruselu také odeslán národní seznam stanovišť – na jejich vyhlášení je pak ještě šest let času.

Ochranný režim v mnoha územích soustavy Natura 2000 bude méně přísný než v současných chráněných územích. Stát zde bude podporovat takové činnosti a způsoby hospodaření, které přispějí k zachování stávajících přírodních podmínek. Pokud přece jen bude majitel v hospodaření omezen, budou mu vypláceny kompenzace. Do května by v České republice  mělo vzniknout  41 oblastí ochrany ptactva a Evropské komisi odeslán národní seznam stanovišť – na jejich vyhlášení je pak ještě šest let času.

Poznámky:

[1]  Pod označením Natura 2000 se skrývají dvě evropské směrnice: takzvaná směrnice o ptácích (č.79/409/EHS) a směrnice o stanovištích (92/43/EHS). Česká republika je musí zahrnout do svého právního řádu. Lokality, které by měly být součástí soustavy Natura 2000, byly vybrány na základě odborného přírodovědného zmapování celé republiky. Evropská unie dodržování směrnic v oblasti životního prostředí pečlivě sleduje a za jejich porušování hrozí citelné sankce.

[2] Návrhy obecně závazných právních předpisů pro ptačí oblasti a jejich vymezení jsou zveřejněny na adrese www.env.cz, rubrika Aktuality. Řada informací je k dispozici na www.natura2000.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů