Pátek, 29. března 2024

Prírodovedné múzeum predstavuje Národný park Dunajské luhy

Prírodovedné múzeum predstavuje Národný park Dunajské luhy
Národný park Dunajské luhy, ktorý sa rozprestiera iba niekoľko kilometrov od Bratislavy, doteraz navštívilo len málo Bratislavčanov. Výstava v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave, ktorá bola otvorená 2. apríla za účasti takmer stovky hostí.

Medzi hosťami boli ochrancovia prírody z Rakúska a Slovenska a ktorá potrvá do 30.júna 2004, poskytuje prierez bohatou faunou a flórou 9 300 ha veľkej oblasti pozdĺž Dunaja medzi Viedňou a štátnou hranicou.

Pri troche šťastia a trpezlivosti môže návštevník „zelenej divočiny na veľtoku“ – Národného parku Dunajské luhy – stretnúť jedného z 300 tam žijúcich bobrov, či vidieť vydry, orlov morských, korytnačky močiarne alebo iné vzácne zvieratá. Na území Národného parku sa vyskytuje viac než 700 vyšších rastlinných druhov, viac než 30 druhov cicavcov a 100 druhov vtákov, 8 druhov plazov, 13 druhov obojživelníkov a 50 druhov rýb. Ak k tomu ešte prirátame aj vodný a suchozemský hmyz a bezstavovce, dospejeme k celkovému počtu okolo 5 000 druhov.
 
Výstava informuje aj o bohatom programe výletov a túr so sprievodcom. Pre návštevníkov, ktorí nerozumejú po nemecky, sú tento rok pripravené tri ponuky so slovenským sprievodcom - Výlety do Národného parku v okolí Hainburgu; Bicyklom po stopách Rimanov a Zámky a príroda pri sútoku Moravy a Dunaja. Informácie v slovenčine sú dostupné na stránke www.donauauen.at

Národný park Dunajské luhy podporuje projekt „Ochrana a manažment dunajských lužných lesov“ v rámci programu Európskej komisie LIFE - Nature 2003. Projekt realizuje Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) v spolupráci s partnermi CHKO Dunajské luhy, NP Donau-Auen a Lesy SR-OZ Palárikovo.

Ako povedal Tomáš Kušík, predseda BROZu: „Národný park Dunajské luhy je pre nás výborným príkladom ochrany a starostlivosti o prírodu dunajských luhov vo veľmi podobných prírodných podmienkach, ako máme na Slovensku, len o niekoľko kilometrov nižšie po prúde. Našli sme tu tiež veľa inšpirácie pre prípravu nášho LIFE-ového projektu. Projekt bol schválený a teraz môžeme tieto idey realizovať v praxi.

Vo vzťahu k nášmu projektu je pre nás najzaujímavejšie hospodárenie v lesoch národného parku. Lesné hospodárstvo je momentálne faktor s najväčším negatívnym dopadom na prírodné lesné biotopy (ekosystémy) v slovenskej časti dunajských luhov. Vidíme však veľmi rozdielne prístupy k hospodáreniu v dunajských lužných lesoch v Rakúsku, ktoré berú do úvahy aj prírodné hodnoty územia. Počas projektu by sme chceli sprostredkovať osobnú skúsenosť s alternatívnym a prírode blízkym hospodárením aj slovenským lesníkom a ochranárom prostredníctvom študijných ciest do Národného parku Dunajské luhy.\"

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů