Čtvrtek, 28. března 2024

Losos ve velkovýkrmně nemusí dlouho vydržet

Losos ve velkovýkrmně nemusí dlouho vydržet
Pro obyvatele vnitrozemí jsou mořské ryby zpestřením jídelníčku, pro lidi z přímořských států představují významný zdroj potravy. Labužníkům i běžným konzumentům tedy musí nepříjemně znít vědecké zprávy o tom, že ryb ubývá. Vědci přemýšlejí, jak zachovat dobré jídlo na našem talíři.

Zmenšují se i hejna tak \"obyčejné\" ryby, jakou je treska. Podobně jako u sladkovodních ryb se i v mořích nabízí řešení: umělý chov. A ten se skutečně rozrůstá.
\"Odborníci celkově souhlasí, že budoucí růst produkce mořských ryb nemůže záviset na jejich chytání ve volném moři, ale v umělém odchovu,\" konstatovala na nedávném zasedání Americké asociace pro povznesení vědy (AAAS) v Seattlu Rebecca Goldburgová z ekologické organizace Environmental Defense. Doktorka Goldburgová je autorkou vědeckých prací i poradkyní komisí americké vlády. V Seattlu však také připomněla, že umělý chov mořských ryb zdaleka nemusí být tak ekologicky výhodný, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Ryby v sádkách také musí něco jíst
Jak uvedla, statistiky ukazují, že od roku 1991 do roku 2001 se celosvětová produkce uměle chovaných ryb, garnátů a různých jedlých škeblí zvýšila ze 14 miliónů na 38 miliónů tun, tedy z hodnoty 23 miliard dolarů na 51 miliard dolarů. U některých ryb byl růst ještě větší, například umělé chovy nabízely na začátku tohoto období 335 tisíc tun masa z lososa a na konci už 1 200 000 tun. \"Celkově dnes umělé chovy dodávají na trh třetinu prodávaných ryb,\" uvedla. Většina takovýchto odchovů je v Asii.
Ačkoli to vypadá, že když se ryby chovají v ohrazených oblastech v moři, nezpůsobí jejich výlov žádný zásah do přirozeného životního prostředí, doktorka Goldburgová to vyvrací. Uměle chované ryby samozřejmě musí něco jíst. Některým stačí řasy a další mořské rostlinstvo, ale jiné dostávají sardinky, sledě, malé rybky brevoortie i krmivo vyrobené z ostatních mořských živočichů, které je nutné ulovit v širém moři. \"V průměru to vychází, že na jeden kilogram uměle odchovaných ryb je nutné v moři ulovit 1,36 kilogramu mořských živočichů,\" vypočítala Rebecca Goldburgová. \"A to ještě tyto údaje nezachycují využití rybího oleje do krmných směsí pro ryby,\" dodala.

Kejda vzniká i v moři
\"Současný umělý chov mořských ryb v USA má hodnotu jedné miliardy dolarů za rok a americké ministerstvo obchodu předpokládá, že ji zvýší na pět miliard dolarů, protože chce rozšířit umělé sádky dále do moře,\" řekla doktorka Goldburgová. Takovéto zkušební sádky vzdálené od pobřeží nyní najdeme v moři u amerického státu New Hampshire, u Portorika a u Havajských ostrovů. V nich by měly vyrůstat různé druhy platýzů, tresek a dalších ryb, případně i jedlých mušlí.
Něco podobného už zná pozemské zemědělství, které soustředilo chov hospodářských zvířat na jedno místo. Velkovýkrmny prasat nyní chrlí kejdu - výkaly smíchané s vodou, jíž se čistí velkochovy. Koncentrované chemické látky v kejdě ohrožují okolní přírodu i zemědělská pole. A něco podobného se může stát i v mořských velkochovech ryb. Také ryby samozřejmě vyměšují, a když jsou stále na jednom místě, jejich exkrementy zasáhnou v koncentrované podobě okolní moře. \"Oceán je velký, takže nežádoucí látky rozředí, avšak jen když budou umělé chovy ryb malé,\" připomněla Goldburgová.
Podle jejích závěrů nevedou současné plány pro umělý chov ryb v mořích k trvale udržitelnému rozvoji. Na čas zřejmě vyřeší nynější problémy s nadměrným rybolovem na volném moři. Avšak v průběhu času budou lidé stát - jako se to děje na pevné půdě - před novým úkolem: vymyslet, jak umělým chovem získat jídlo z moře, aniž by si tento zdroj potravy sami zničili.
Zdroj:Věda a zdraví
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů