Čtvrtek, 18. dubna 2024

Počet stížností na kácení dřevin se neustále zvyšuje

Počet stížností na kácení dřevin se neustále zvyšuje
Pracovníci České inspekce životního prostředí (ČIŽP) řeší každoročně v jarních měsících zvýšený počet stížností na kácení dřevin. Ve srovnání s prvním pololetím loňského roku jich letos oddělení ochrany přírody na pražském inspektorátu obdrželo pětkrát víc. Naprostá většina stížností se týká kácení dřevin rostoucích mimo les, řekl dnes novinářům ředitel inspekce Jan Slanec.

\"Je to především problém velkých měst, kde je těch stížností samozřejmě nejvíce. Nejde přitom o samotné kácení, ale o porušování pravidel a zákonů při vydávání povolení na úřadech, což je zhruba devadesát procent všech případů. I v Praze je způsob a postup schválení kácení v některých případech nestandardní a neodpovídá předpisům,\" uvedl Slanec. Naopak v obcích prý chybějí kvalitní odborníci a úředníci neznají dostatečně všechna pravidla a normy.

Zástupci ČIŽP se rozhodli na nejkřiklavější případy upozorňovat a chválí občany, že se o totéž snaží ve vyšší míře než v minulosti. \"Díky osvětě si lidé začali problémů kolem kácení dřevin více všímat,\" uvedl Jan Klapuš z ČIŽP.

Inspektoři také řeší několik sporů se zástupci povodí řek, kde rovněž zaznamenali rostoucí počet zásahů do pobřežní krajiny. \"Náš úřad usiluje o návrat ke standardnímu řešení povolování kácení dřevin v blízkosti vodních toků. Chceme donutit povodí, aby přestala omlouvat své zásahy do krajiny v souvislosti s likvidací popovodňových škod,\" řekl ředitel Slanec s tím, že od povodní uběhly již téměř dva roky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů