Pátek, 29. března 2024

Největší výskyt bolševníku je na Mariánskolázeňsku

Největší výskyt bolševníku je na Mariánskolázeňsku
Chebsko - Bolševník velkolepý, původně okrasná rostlina se vyskytuje nejvíc na Mariánskolázeňsku. V bývalém okrese Cheb ho ve větší míře najdeme také v údolní nivě potoka Zadní Liboc, v Plesné a také mezi bývalou obcí Oldřichov a Stebnickým potokem. Bolševník je lidem nebezpečný především tekutinou, která se nachází v dutém stonku. Ta může způsobit i těžké popáleniny.
\"Střední výskyt monitorujeme kolem Lubů, v nivě řeky Ohře mezi Mostovem a Kynšperkem, také v okolí rybníků mezi autokempem Jadran a Krapicemi,\" řekla nám včera mluvčí chebské radnice Martina Kuželová. Vlastník a uživatel pozemku má podle zákona o rostlinolékařské péči povinnost omezovat výskyt a šíření škodlivých organismů, tedy i bolševníku, tak aby nedošlo k poškození životního prostředí a zdraví lidí nebo zvířat.
\"V případě neplnění těchto povinností může být pověřeným obecním úřadem nebo státní rostlinolékařskou správou uložena pokuta do výše půl milionu korun,\" doplnila Kuželová.
Kdysi okrasa zámeckých zahrad zavlečená do našich zeměpisných šířek v minulém století z Asie knížetem Metternichem na zámek Kynžvart nyní působí velké problémy. Způsoby likvidace jsou nejrůznější. Experimentálně se využívají krávy a ovce, další alternativou je ruční sekání. Rozrýpání kořenového systému bolševníku se ukázalo jako neúčinné. Chemické postřiky jsou nešetrné k životnímu prostředí. V chráněných krajinných oblastech se k hubení používá vápenné mléko. Náklady na likvidaci jednoho hektaru chemickou cestou jsou až 13 tisíc korun, manuální pak přibližně 10 tisíc korun. Neřešení situace však znamená valit balvan likvidace před sebou s rostoucími finančními nároky.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů