Pátek, 29. března 2024

Nečekaný poklad objevil strážce chráněné oblasti

Nečekaný poklad objevil strážce chráněné oblasti
CHKO Blanský Les - Unikátní nález učinil tento víkend při své pravidelné obchůzce dobrovolný strážce chráněné krajinné oblasti (CHKO) Arnošt Gründl.
\"Již delší dobu pracuji v přírodním terénu, ale nic podobného jsem ještě doposud neviděl,\" uvedl. Na dohled od frekventované silnice vedoucí touto oblastí se letos objevil extrémně bohatý výskyt ohroženého druhu rostliny bledule jarní. V pásu dlouhém více než sto metrů, který se vine podél obou břehů lesního potoka, se nacházejí stovky již rozvinutých květů.
Vyrašení této rostliny v povědomí lidí každoročně symbolizuje příchod jara, ovšem často se omezí pouze na pár ojedinělých výhonků. \"Z tohoto nečekaného objevu jsem měl obrovskou radost. Podobné místo jsem viděl jen jednou nedaleko Rožmberka, ale šlo o daleko chudší výskyt. Je to rarita, protože zahrádkáři, kterým není nic svaté, si chodí bledule rýpat a berou si je domů do zahrádky. Velkou šanci na přežití ale nemají. Bledule, která je zapsána na seznam chráněných rostlin, potřebuje vlhko a stanoviště u přírodní vody,\" doplnil dobrovolný strážce.
Lidé se mohou pokochat pohledem na tyto rostliny ještě maximálně týden, ve kterém doba jejich květu trvající asi měsíc skončí.
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů