Pátek, 29. března 2024

Plošné vypalování suchých porostů zákon nedovoluje

Plošné vypalování suchých porostů zákon nedovoluje
OSH Strakonice - Jaro je obdobím, kdy uklízíme a připravujeme zahrady, louky, pole a další plochy, které mají zabezpečit hojnou úrodu. Právě způsob, jakým jsou odklízeny pozůstatky starého travního porostu, tj. plošným vypalováním, dělá starosti nejen hasičům, ale i ochráncům přírody.
Každoročně dochází při této činnosti k mnoha požárům, které způsobují škody nejen na majetku, ale také na zdraví a životech občanů. V neposlední řadě i k obtěžování spoluobčanů kouřem a zplodinami hoření, zejména při spalování v blízkosti obydlí. Odborná rada prevence při Sdružení hasičů ČMS ve Strakonicích upozorňuje všechny občany, že podle výše uvedeného zákona je zakázáno plošné vypalování porostů (stařin, suché trávy apod.)
Ponechme stranou přežívající názor, že popel z vypáleného trávníku je dobrým hnojivem, přispívajícím k lepšímu růstu nového porostu. Oheň sice starý porost opravdu účinně zničí, ale spolu s ním odumírají kořínky nového, ohroženy jsou i keře a mladé stromky, u nichž poškození podkorové vrstvy může mít za následek konec růstu a uhynutí. Pro život v přírodě má nesmírný význam i biologická rovnováha mezi různými druhy hmyzu a drobné zvěře. Jestliže provádíme plošné vypalování trávy, narušíme tuto rovnováhu natolik, že trvá řadu let, než se vrátí do původního stavu. Ochrana životního prostředí se v poslední době dostala zaslouženě do popředí celospolečenského zájmu a při rozboru příčin poškozování biosféry okolo nás hrají požáry v přírodě nemalou úlohu. Vzniklé škody a zdánlivě nepatrné narušení vztahů v životním prostředí může po letech přinést nenapravitelné následky.
Podmínky stanovené k zabezpečení požární ochrany při pálení klestu, zbytků dřeva a stařin po těžbě v lesích, je jednou z hlavních povinností ohlásit tuto činnost na operační středisko Jihočeského kraje územního odboru HZS Strakonice. K tomu je nutné uvést datum, dobu, místo pálení a osobu, která je za pálení odpovědná. Subjekt spalující klest je vázán pokyny vydanými operačním důstojníkem HZS okresu. Protože jsou k této činnosti uloženy ještě další povinnosti, doporučujeme těm, kteří budou spalování klestu provádět, aby se seznámili s nařízením, které vydaly městské a obecní úřady.
Za přestupek až 15 000 Kč pokuty
Porušení zákona může být považováno za přestupek a lze za něj uložit pokutu až do výše 15 000 korun a v případě obecního ohrožení i trest odnětí svobody. Než však nastoupí zákon, měl by především zvítězit zdravý rozum. Ztracené zdraví a lidské životy, ohrožené hodnoty a zničené přírodní prostředí jsou příliš velkou daní lidské pohodlnosti, lhostejnosti a lajdáctví.
Buďme ohleduplní k přírodě i jeden k druhému, ať případné škody vzniklé požárem nejsou příčinou nevraživosti, zloby a nepřátelství mezi sousedy a občany.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů