Sobota, 20. dubna 2024

Lososi se vracejí od roku 1998, kdy je rybáři vysadili do tří přítoků

Lososi se vracejí od roku 1998, kdy je rybáři vysadili do tří přítoků
Lososi, kteří se po půl století vrátili do Labe, by mohli znovu zmizet. Podle státní Agentury ochrany přírody a krajiny by je z řeky mohly vypudit dva plánované jezy v okolí Děčína.
\"Jezy by pro lososy vytvořily migrační překážky a znemožnily také jejich rozmnožování přímo v hlavním toku Labe,\" tvrdí ředitel agentury Martin Dušek. Zdymadla v Malém Březně a Prostředním Žlebu by zpomalila proudění vody, takže by bahnité náplavy zanesly štěrkové plochy, kde se tyto vzácné ryby mohou rozmnožovat.
Lososi jsou pokládáni za indikátor čistoty životního prostředí. Z Labe zmizeli po válce kvůli postupujícímu znečišťování řeky a stavbám jezů, které zamezily rybám putovat z řeky do moře a nazpátek. Kdysi jich přitom táhly Labem desítky tisíc.
Ministerstvo dopravy, které stavbu zdymadel na dolním Labi prosazuje, pokládá obavy Agentury ochrany přírody a krajiny za neodůvodněné. \"Průchodnost jezů byla věnována nadstandardní pozornost. V každém jezu jsou projektovány dva migrační přechody,\" uvádí ministerstvo.
Vláda by o jezech, o něž ministerstva dopravy a životního prostředí vedou spor deset let, měla rozhodnout v nejbližších týdnech. Ochrana živočichů a rostlin přitom bude hrát při jednání kabinetu důležitou roli. Podle Ministerstva životního prostředí by zdymadla kromě lososů ohrozila i další vzácné živočichy a rostliny.
Lososi se do Labe vracejí od roku 1998, kdy rybáři s ochránci přírody vysadili do tří labských přítoků první malé ryby. Po dvou letech odpluli do moře, kde tráví většinu svého života. Na podzim 2002 se první dospělí lososi vrátili na místo svého narození, do říčky Kamenice v Hřensku, aby se tu rozmnožili.
Martin Dušek z Agentury ochrany přírody a krajiny odhaduje, že do Labe se teď vracejí už desítky lososů. V německých příhraničních řekách už táhnou stovky ryb. Lososi však zatím mohou žít v řece jen díky umělému vysazování. Zatím bylo vysazeno více než milión malých lososů, což si vyžádalo takřka sedm miliónů korun, přičemž větší část poskytlo Ministerstvo životního prostředí.
Lososi se vracejí do Labe a jeho přítoků díky tomu, že se v posledních letech podařilo řeky výrazně vyčistit.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů