Pátek, 29. března 2024

Nová chráněná území zaberou tisíce kilometrů čtverečních

Nová chráněná území zaberou tisíce kilometrů čtverečních
V Česku vznikne na čtyři tisíce kilometrů čtverečních nových chráněných území.
Ministerstvo životního prostředí včera zveřejnilo kompletní návrh všech lokalit, které by se měly stát součástí evropské soustavy chráněných území Natura 2000. Dohromady by jich mělo být necelý tisíc - 41 ptačích území a 905 dalších přírodních stanovišť. Konečné slovo však bude mít vláda a Evropská komise.
Většina navrhovaných rezervací překryje už dnes chráněná území, jako jsou národní parky, chráněné krajinné oblasti či přírodní památky, které tvoří takřka šestnáct procent rozlohy republiky - zhruba 12,5 tisíce kilometrů čtverečních.
Spolu s novými oblastmi by tak chráněná plocha měla vzrůst přibližně o pět procent, na asi 16,5 tisíce kilometrů čtverečních.
Ministr Libor Ambrozek (KDU-ČSL) uvedl, že ochrana většiny nových území by neměla výrazně ovlivnit současné hospodaření na těchto pozemcích.
\"Tam, kde dosavadní způsob hospodaření vedl k tomu, že se tyto cenné lokality zachovaly, není žádný důvod jej měnit. Ochranný režim v mnoha územích soustavy Natura 2000 bude proto méně přísný než v současných chráněných oblastech,\" řekl Ambrozek.
Součástí Natury by měly být například horské louky, lesy, údolí řek, anebo třeba kostelní věže, kde žijí vzácní netopýři.
V místech, kde se nebudou moci používat chemická hnojiva nebo po určitou dobu kácet stromy, počítá ministerstvo s odškodněním. Na kompenzacích by mělo každý rok vyplatit zhruba 400 miliónů korun.
Ministerstvo teď projedná seznam navržených lokalit s obcemi, kraji i majiteli pozemků. Nevylučuje, že se některé oblasti mohou třeba zmenšit, jak se tomu už v některých krajích i stalo.
\"Šedesát až sedmdesát procent připomínek k vymezení nových území jsme akceptovali,\" poznamenal Petr Dolejský, ředitel Správy chráněných krajinných oblastí.
Ministerstvo uspělo s uplatněním Natury například v Pardubickém kraji, kde měla plánovaná dálnice do Olomouce protnout významné ptačí území Komárov. Kraj souhlasil s tím, že silnice povede o pár kilometrů vedle.
\"Je to sice komplikace na už schválené trase, ale jde vlastně jen o drobnou změnu,\" řekl krajský radní Miloslav Macela.
Ministerstvo se zatím s podobným problémem naopak nedohodlo s Jihomoravským krajem. Tomu se nelíbí, že by nové naturové rezervace zabránily stavbě mezinárodní silnice R55.
Ministerstvo jedná i s Jihočeských krajem, který se obává, že nové naturové lokality neumožní rozvoj turistiky - například stavbu lyžařského areálu na kopci Chlum ve vojenském újezdu Boletice.
\"Existenci chráněných území nelze chápat jako omezení cestovního ruchu. Jde však o jeho usměrnění,\" tvrdí botanik Richard Višňák, který přímo v terénu sbíral podklady pro vyhlášení Natury.

Co také bude součástí Natura 2000

[*] Národní parky a chráněné krajinné oblasti:
Šumava, Krkonoše, České středohoří, Beskydy, Jeseníky

[*] Vojenské újezdy:
Hradiště, Boletice, Libavá

[*] Údolí řek:
Ohře, Sázava, Dyje, Blanice

[*] Další oblasti:
Krušné hory, soutok Moravy s Dyjí, Novohradské hory
Zdroj: MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů