Pátek, 19. dubna 2024

Česká televize bude vysílat Večer na téma „Šance pro naši přírodu“

Česká televize bude vysílat Večer na téma „Šance pro naši přírodu“

Jeden z dalších dílů pravidelného cyklu České televize „Večer na téma…“ bude věnován přírodě v ČR. Komponovaný pořad nazvaný „Šance pro naši přírodu“, který obsáhne šest filmů českých tvůrců bude ČT vysílat na programu ČT2 v neděli 23. května od 20:00.

Poprvé uvidí diváci dokument Marie Šandové Zelená šance, který je věnovaný aktuálnímu tématu tvorby soustavy evropsky významných chráněných území NATURA 2000. Film ukazuje některé z budoucích ptačích oblastí v Čechách i na Moravě. Autorka ukazuje, jak probíhalo mapování těchto oblastí týmy expertů – ornitologů především v Jihomoravském a Jihočeském kraji. Na filmu se podílelo rovněž Ministerstvo životního prostředí.

Marián Polák navštíví ve svém filmu Lovci beze zbraní tři filmaře, kteří se věnují přírodopisnému filmu, a snaží se ukázat, odkud se vášeň pro „lov beze zbraní“ bere.

Potápěč a filmař Hugo Habrman propadl světu našich řek, tůní, zatopených lomů a pískoven. Diváci budou mít možnost vidět unikátní podvodní záběry pstruhů, lipanů, sivenů a drobných rybek vranek z Metuje, Úpy a Labe. Ve filmu režiséra Rudolfa Adlera Hastrman Habrman o sobě říká: \"Chci ukázat lidem to neobyčejné a krásné, co jsem mohl pod vodou zažít sám. A ryby? Nikdy jsem si nevytáhl žádnou na pekáč. Jsou to moji přátelé. Musím je chránit.\"

Lidé a hmyz žijí vedle sebe odedávna. Mění se však nejenom lidé, ale i hmyzí druhy, se kterými se v přírodě i ve městě setkáváme. Věříte, že existují pořekadla a nejrůznější lidové moudrosti týkající se tohoto odedávného soužití? Pamětníci dodnes  tajným znamením živočichů věří. Proč a jakým? O tom je film Zdeňka Pojmana Tajemství hmyzu a lidí. 

Pražské přírodě, její současnosti, ale i minulosti a budoucnosti, se věnuje dokument režiséra Jana Hoška Přírodopis jednoho města. 

Opět ptačím oblastem v rámci soustavy NATURA 2000 se věnuje další film, na němž se podílelo MŽP, a tím je půlhodinový snímek Zbyňka Menšíka Ptačí perspektivy.

Večer na téma… Šance Pro naši přírodu přírodě volně navazuje na cyklus čtyřminutových informačních spotů NATURA 2000, který Česká televize vysílá  v průběhu  měsíce dubna a seznamuje  v něm veřejnost s postupem prací na zavádění soustavy Natura 2000 v České republice. Podrobně vysvětluje zásady ochrany ptáků a přírodních stanovišť podle evropských norem a ukazuje divákům unikátní záběry české přírody. Na přípravě seriálu spolupracovala Česká televize s MŽP, Správou chráněných krajinných oblastí ČR a Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů