Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ochránci přírody přenesli přes dva a půl tisíce ropuch

Ochránci přírody přenesli přes dva a půl tisíce ropuch
Tisíce ropuch obecných zachránili ochránci přírody na Vírské přehradě před smrtí pod koly aut. Žábám a dalším obojživelníkům brání v cestě za rozmnožováním k vodní nádrži skoro tři kilometry dlouhá a přes metr vysoká betonová bariéra.
Betonová svodidla oddělují přehradu od silnice vedoucí po pravém břehu kvůli případné nehodě a znečištění vody.
Právě přes silnici ale putují obojživelníci k vodě a když nemohou dál, hynou pod koly aut. Ochránci přírody přenesli v době asi čtrnáctidenního tahu 2550 ropuch a 32 čolků. Vrchol jarního tahu žab se odehrál šestnáctého dubna v noci od půl desáté do půl jedné.
\"Jenom v této době jsme přenesli celkem šest set padesát žab. Nikdy bych nevěřil, že jich je tam opravdu tolik, jak to tvrdili ekologové,\" uvedl vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Bystřici nad Pernštejnem František Klimeš.
Práce s přenášením obojživelníků ale pro ochránce přírody ještě zdaleka nekončí. Od přehrady po nakladení vajíček potáhnou zase zpět do lesů. Po dospělých jedincích se na začátku prázdnin vydá od vody na cestu i jejich potomstvo.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů