Čtvrtek, 18. dubna 2024

Na kácení stromů peníze nedají

Na kácení stromů peníze nedají
Svitavy - Důležitou složku zeleně ve městě tvoří stromy, podílejí se tak na zlepšování životního prostředí obyvatel.
\"Důležité je však stromy nejenom vysazovat, ale také pečlivě a odborně ošetřovat během celého života,\" říká vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu Marek Antoš.
Ošetření velkých stromů vyžaduje speciální znalosti, vybavení a dovednosti.
\"Neodborný řez může způsobit nezvratné poškození, které bude ovlivňovat strom po celý jeho život, v horších případech život stromu podstatně zkrátí,\" zdůrazňuje Antoš.
Stejně jako v minulých letech byl i pro letošek vyhlášen ve městě program na podporu ošetřování významných stromů rostoucích na území města.
\"Přednostně bude příspěvek přiznán na ošetření stromů, jejichž stav lze charakterizovat jako rizikový,\" konstatuje vedoucí odboru životního prostředí. Ošetření spočívá v provedení bezpečnostního a zdravotního řezu, sanaci dutin, případně zabezpečení koruny stromu proti jejímu rozlomení umístěním bezpečnostní vazby.
\"Příspěvek nebude poskytován na kácení stromů,\" upozorňuje Antoš. Žádost o poskytnutí příspěvku je nutné podat do 10. května, a to na odbor životního prostředí městského úřadu. Zde lze také vyzvednout potřebný tiskopis a získat podrobné informace. K žádosti je nutné doložit doklad o vlastnictví pozemku a kopii katastrální mapy se situačním nákresem stromu.
Všechny žádosti posoudí odbor životního prostředí, který také zajistí zpracování cenové nabídky od odborné firmy. Poté budou veškeré podklady předány ekologické komisi rady města, která rozhodne buď o poskytnutí příspěvku, či zamítnutí žádosti. Kritéria, která budou brána v potaz, se týkají významu daného stromu z hlediska městské zeleně, stupně poškození a výše spoluúčasti vlastníka stromu.
\"Podáním žádosti nárok na příspěvek nevzniká,\" konstatuje Antoš.
Zdroj:Svitavský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů