Čtvrtek, 25. dubna 2024

Češi prý kříží agresivní rasy psů s vlky . . .

Češi prý kříží agresivní rasy psů s vlky . . .
Okolí příhraničního bavorského Wegscheidu vzrušily v minulých týdnech informace o tom, že v místě byl v těsné blízkosti obydlí viděn vlk - dokonce strhl pět slepic na jednom dvoře. Když zvíře spatřili i policisté a v Národním parku Bavorský les zrovna nebyl nikdo kompetentní, vyrozuměli experta na vlky Hermanna Henningse z Grafenau. Ten si šelmu vyčekal a prohlásil \"se 75procentní jistotou\", že jde o křížence, hybrid vlka a psa. Pravý vlk by se prý nikdy tak nepřiblížil lidským usedlostem a z pěti zadávených slepic by na místě dvě neponechal.
\"Především v Čechách jsou bezohlednými chovateli často kříženi vlci s agresivními rasami psů,\" prohlásil dále Hennings v pasovském deníku PNP. Cílem je prý co možná nejkousavější, nejnebezpečnější zvíře. Jedinci, kteří neodpovídají takovým představám chovatelů, jsou pak jednoduše vysazeni do volné přírody, tvrdí expert.
Policie nevyloučila ohrožení lidí a vydala na odstřel zvířete povolení. Myslivci obklíčili remízek u jelení obory a jistý Josef Atzinger šelmu na sto metrů skolil.
Jenže když ji viděl Hennings zblízka (na místě už stálo patnáct pivních stolů a myslivci \"hon\" zapíjeli), prohlásil, že není tou, kterou identifikoval on - že se silně odlišují znaky srsti, velikost a vzhled. Usmrcený čtvernožec je prý daleko více ovčákem než vlkem . . .
Když se fotka objevila v PNP, ozval se pan Eichhorn, který se podle vlastních slov zaměstnává vlky patnáct let včetně pořádání odborných seminářů a cest za těmito šelmami, a prohlásil, že střelené zvíře je čistý vlk. Také podle vedoucího národního parku Sinnera vypadá spíš na vlka než na křížence. Rozhřešení by mělo dát genetické zkoumání úlovku.
Rychlé rozhodnutí o odstřelu Sinner kritizuje - a nejen on. Před ochránci zvířat se střelec Atzinger začal skrývat, Henningsovi samotnému prý bylo anonymně vyhrožováno smrtí . . .
Podle Franze Leibla, pověřence dolnobavorské vlády pro ochranu přírody, je vlk přísně chráněn a jeho případný odstřel musí povolit vláda. Stejného chráněného statutu požívá i vlčí kříženec. Výjimkou je nouzový stav, přímé ohrožení lidí.
Kolem Wegscheidu zatím nastal relativní klid, ale lidé mají strach z druhého případného exempláře. Jen o zlých chovatelích z Čech, křížících vlky s bojovými psy, se už jaksi nemluví . . .
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů