Pátek, 29. března 2024

Při závodech pod Korábem by už žáby neměly umírat

Nedávné motoristické závody v serpentinách pod kdyňským Korábem prý připravily o život spoustu žab migrujících do nedalekého rybníčku.
Při závodech pod Korábem by už žáby neměly umírat

Kdyně - Zatímco příznivci motorismu odcházeli z nedávných dvoudenních automobilových závodů pod Korábem spokojeni, ochránci přírody se pozastavovali nad množstvím rozjetých žab na silnici.
\"Dočetla jsem se v Domažlickém deníku, jak pod Korábem hřměly motory, ale že umíraly stovky žab, po lesích běhala ustrašená zvěř, to jsem se nedočetla, to již nikdo nenapíše,\" stojí kromě jiného v dopise podepsaném Alenou Taubertovou ze Kdyně. \"Právě v době, kdy se celá příroda probouzí ze zimního spánku, umožní starosta konání závodů vedoucích lesem, aby si pár lidí zvýšilo sebevědomí rychlou jízdou. Jaká spoušť po nich zůstane, starostu nezajímá. Stačí se však jít podívat ke koupališti, kde leží stovky přejetých žab, které právě v této době migrují do nedalekého rybníčku. Jinde se natahují okolo silnic ochranné sítě, u nás je důležitější, že burácí motory,\" pokračuje pisatelka.
Její dopis ale kdyňský starosta Jan Löffelmann považuje za anonym. Žena uváděného jména prý ve Kdyni nebydlí. O žabím problému strarosta ví a už jej i mnohokrát řešil. \"Při opravě koupaliště Hájovna jsme přenášeli žáby ve vědrech do protějšího rybníčku. Mrzí mě, že při závodech je usmrcováno žab více. To se ale děje i při běžném provozu. Budeme hledat nějaké řešení, ale závody na zajímavých tratích omezovat nebudeme. Chceme, aby Kdyně byla vidět, a závody k tomu pomáhají. Více se problému žab nechci vyjadřovat,\" uzavřel starosta.
Uspořádání závodu povolil domažlický odbor životního prostředí. Orgán ochrany přírody však prý nevěděl, že v prostoru je mezi koupalištěm a malou vodní nádrží migrační cesta obojživelníků. \"Místní šetření před vlastní akcí jsem neprovedl, ale na základě upozornění jsem místo po závodech navštívil. Na silnici jsem napočítal padesát přejetých ropuch,\" říká Petr Sladký z odboru životního prostředí. \"Aby nedocházelo k opětovnému hromadnému úhynu žab, bude pro příští rok nařízeno určité opatření, popřípadě se bude muset přesunout termín závodu. V nejbližší době chceme vypracovat studii technického řešení, například vybudování zábran, zprůchodnění silničního propustku nebo vybudování náhradních biotopů vhodných pro rozmnožování obojživelníků.\"
Pořadatelé již tradičního automobilového slalomu pod Korábem z kdyňského automotoklubu při závodech využívají předsezonní volné kapacity místního kempu. \"Termín závodu v žádném případě nemůžeme posunout, protože musíme zajistit ubytování pro závodníky z celé republiky,\" vysvětluje jeden z organizátorů Ludvík Blahník.
Zdroj:Domažlický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů