Čtvrtek, 18. dubna 2024

Lidé sbírají metráky hlemýžďů

Lidé sbírají metráky hlemýžďů
Roudnice nad Labem - Doslova útokem berou někteří lidé meze, pole a zahrady, kde hledají hlemýždě. Výkupny dávají za kilogram slizkých zvířátek v průměru jedenáct korun a netají se tím, že jeden \"silný týden\" může znamenat i přísun tří až čtyř metráků šneků.
\"Začala jsem 15. dubna a skončím zítra. Za tu dobu mi sem lidé přinesli zhruba dva metráky hlemýžďů,\" popsala Jaroslava Sokolová, která přijímá šneky v Žitenicích. Jak říká, stalo se i to, že lidé přivezli odevzdat hlemýždě taxíkem.
Zatímco Jaroslava Sokolová vykupuje šneky letos poprvé, Pavel Sádlo z Jenčic se touto činností zabývá již sedmnáct let. Hlavní nápor teprve čeká. \"Dosud bylo sucho, takže šneci příliš nevylézali,\" uvedl. Ideální je podle něj počasí po bouřce, kdy hlemýždi začnou vylézat ve velkém.
Pavel Sádlo také rozdává lidem měrky, podle kterých poznají šneka, kterého může přijmout. Ten musí mít velikost ulity minimálně tři centimetry. Při sběru hlemýžďů zahradních však platí i další pravidla. Musí být například skladováni v přepravkách, nikoliv v pytlích.
V chráněné krajinné oblasti nemohou být sbíráni v první a druhé zóně ochrany, co se však týče Českého středohoří, sběrači by hlemýždě zahradní v těchto lokalitách stejně hledali marně. Ti mají rádi humus, a tak je zájemci mohou najít na smetištích, zahradách, mezích u polí a podobně.
Jak uvedl Pavel Moravec ze Správy chráněné krajinné oblasti České středohoří, nesmějí být hlemýždi zahradní podle zákona sbíráni také v přírodních památkách, rezervacích, v národních přírodních parcích a v národních přírodních rezervacích. Jinak nepodléhají žádné zvláštní ochraně, jako je tomu například u ohrožených živočichů.
Některá města ale přesto vyhláškami sběr zakazují. Příkladem může být severočeský Žatec či Most. V Obrnicích na Mostecku byl již jeden muž policií zadržen s půl tunou živých hlemýžďů. Visela nad ním hrozba až padesátitisícové pokuty.
Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů