Čtvrtek, 28. března 2024

Obhájí buk z Vysočiny prvenství v letošní anketě „Strom roku 2004“?

Rekordní zájem o stromy vzbudila vloni anketa Strom roku České republiky, kterou pořádala Nadace Partnerství.
Obhájí buk z Vysočiny prvenství v letošní anketě „Strom roku 2004“?
Vítězem ankety se stal díky podpoře studentů místního gymnázia buk u kostela sv. Jakuba v Jihlavě, který získal 6064 hlasů. Svůj oblíbený strom může i letos navrhnout každý – jednotlivci, rodiny, obce, sdružení, školy, firmy a jakékoli další organizace či instituce. Ve své obci lze také zorganizovat místní kolo ankety. Návrhy na stromy „sympaťáky“ do celostátní ankety je možné posílat do 10. června na adresu Nadace Partnerství, Panská 7, 602 00 Brno (obálku označte STROM ROKU). Návrhy je možné posílat také v elektronické podobě na strom.zivota@ecn.cz.

„Anketou chceme upozornit na význam stromů pro životní prostředí. Prostřednictvím stromů chceme přivést lidi k zájmu o prostředí, ve kterém žijí. Chceme podpořit sázení stromů a péči o ně,“ řekl koordinátor ankety Michal Veselý z Nadace Partnerství.

O to, kdo se stane Stromem roku 2003, soutěžily vloni tři buky a jedna oskeruše. Ankety se účastnily i další stromy z Vysočiny, z těch známějších třeba Praskoleská lípa, památná lípa na Kuklíku a Lukasova zpívající Lípa v Telecím dokonce soutěžila ve finále celostátní ankety 2002.

Každý návrh na Strom roku České republiky 2004 by měl obsahovat:
Příběh stromu (osobní výpověď člověka a stromu, pověst či historická fakta)
Fotografii stromu
Lokalitu, kde strom roste (ulici, obec, okres, kraj)
Druh stromu
Parametry stromu – stáří, obvod ve výšce 130 cm nad zemí, výška
Návrhy budou shromažďovány do 10. června na adrese Nadace Partnerství, Panská 7, 602 00 Brno (obálku prosím označte STROM ROKU). Návrhy je možné posílat také v elektronické podobě na strom.zivota@ecn.cz.

Ze všech došlých návrhů vybere porota složená z odborníků a osobností 12 finalistů. O tom, který strom se stane Stromem roku České republiky v roce 2004, rozhodne veřejnost hlasováním. Kromě 12 finalistů budou vybrány porotou nejkrásnější dětské příběhy stromů, které budou zveřejněny. Zvláštní kategorií stromů budou „Stromy hrdina“. Titulem „Strom hrdina“ budou oceněny stromy, kterým hrozí vážné nebezpečí vlivem lidské činnosti – stavba, doprava, emise, pokácení.

Slavnostní vyhlášení výsledků celostátní ankety proběhne na Den stromů 20. října 2004. Odměnou pro vítězný strom bude jeho odborné dendrologické ošetření, které provede partner programu firma EDEN na jaře 2005. V případě, že strom bude zdráv, bude náhradní odměnou pro danou lokalitu výsadba nových mladých stromků za účasti veřejnosti.

Podrobné informace o anketě Strom roku a její pravidla najdete na www.nadacepartnerstvi.cz nebo www.stromzivota.cz.

Zpracovala R. Burketová
Více informací Michal Veselý, Jana Dlabková, Nadace Partnerství, Panská 7, Brno, tel. 542 422 761, strom.zivota@ecn.cz.

\"velké
buk u kostela sv. Jakuba v Jihlavě
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů