Čtvrtek, 28. března 2024

Miliardy cikád vylézají po 17 letech

Miliardy cikád vylézají po 17 letech

Východ Spojených států zažívá po sedmnácti letech rojení cikád. Ze země jich vylézají miliardy, možná až biliony. Zhruba dva týdny bude jejich zvuk rušit lidi i zvířata. Po čtrnácti dnech hmyz zemře. Další jedinci vylezou ze země v roce 2021.

\"Při tomto monstrózním rojení se zřejmě na Zemi objevuje nejvíc hmyzu najednou,\" říká entomolog z univerzity v Indianě Keith Clay. Cikády zavalí čtrnáct východních států USA, od Georgie po jih státu New York a až po Illinois směrem do vnitrozemí.

Cikády vylézají po 17 letech, kdy žily jako larvy v podzemí na kořenech stromů. Oddají se dvoutýdenní orgii bzučení, páření, kladení vajec a pak umírání. \"Rychle hnijí a pár dní opravdu smrdí, ale zmizí samy od sebe,\" řekl Clay.

Podle entomologa může být cikád až tři tuny na hektar. Lidé prý mění životní prostředí tak, že to cikádám vyhovuje. Rozdělováním lesů vzniká více slunných okrajů lesa, kterým cikády dávají přednost.

Cikády jsou pozoruhodné nejen ohromujícím počtem, ale také zvukem, který vydávají. \"Různé druhy znějí různě,\" tvrdí bioložka z univerzity státu Connecticut Christine Simonová. \"Jeden zní jako létající talíř ze sci-fi filmu z 50. let,\" říká Simonová. \"Další vydává zvuky, jako když nalijete vodu na rozpálený tuk.\"

Asi čtyři centimetry dlouhý hmyz žije v mnoha zemích na světě. Cikády rodu Magicicada, které se objevují periodicky v dramatickém počtu, jsou však jen na severovýchodě USA. Je známo sedm druhů, které mají životní cyklus 13 let a 17 let.

Černý hmyz je v zásadě neškodný. Nekouše a nemá žihadlo. Cikády po léta žijí jako larvy až dva metry pod zemí, kde se živí z kořenů stromů. Po sedmnácti letech vylézají na povrch, na stromy a keře, kde se promění v cikády.

Vědci se shodují, že miliardový výskyt umožňuje cikádám přežít i přesto, že je žere prakticky kdeco. Nejen ptáci, ale i domácí mazlíčci, kterým hrozí v případě přežrání zácpa či průjem.

Po páření udělají samičky cikád do větví stromů zářezy, do nichž nakladou 400 až 600 vajíček. Dospělí pak rychle zahynou, ale vajíčka zrají na stromech několik týdnů. Mladé cikády se pak zavrtají do země a vylezou opět za sedmnáct let.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů