Sobota, 20. dubna 2024

Chovatelům hrozí pokuty za neregistrovaná zvířata

Chovatelům hrozí pokuty za neregistrovaná zvířata
ZLÍN - Spousta lidí chce mít doma zvířecího mazlíčka. Nepořizují si však jen psy, kočky, morčata nebo křečky. Stále častěji chovají vzácné a chráněné živočichy a přitom mnohdy nevědí, že právě jim musejí nechat vystavit registrační list. Pokud tak neučiní, hrozí jim pokuty.
Inspektoři se na Zlínsku stále setkávají s občany, kteří registraci nemají vyřízenu. \" Za to můžeme fyzickým osobám udělit pokutu do sta tisíc korun, podnikatelům a právnickým osobám až do jednoho milionu korun,\" řekla Zuzana Houšťová z oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí Brno ( ČOI), jež registraci dovezených nebo v tuzemsku narozených vzácných živočichů na Zlínsku kontroluje.
V současnosti se podle ní ČOI zabývá dvěma případy. Nejsou však uzavřeny, takže k nim nemůže nic bližšího uvést.
Registrační list získají chovatelé na krajském úřadu Zlínského kraje ve Zlíně. \" Je v něm mimo jiné uvedeno pohlaví a stáří zvířete, latinský a český název druhu, země původu, datum získání, jméno a adresa majitele a potvrzení o povoleném dovozu. Živočicha u nás musí chovatel nahlásit do čtrnácti dnů od jeho nabytí,\" sdělil Michal Girgel z odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu.
Doplnil, že každé zvíře musí být označené. Savci nezaměnitelným mikročipem, jenž dostávají i větší hadi, ptactvo nesnímatelným kroužkem. U malých
druhů želv je třeba pořídit fotodokumentaci.
\" Všechna vzácná a chráněná zvířata nakupuji od chovatelů hlavně z regionu a mají vždy registraci vyřízenou. Při prodeji zákazníka upozorním na jeho povinnost změnit údaje o majiteli na registračním listě na krajském úřadě a ve lhůtě do dvou týdnů,\" sdělil vedoucí jedné ze zlínským prodejen živočichů Miloslav Mareček.
Největší zájem mají jeho zákazníci o suchozemské želvy, které nejsou náročné na péči a mohou je mít i alergické děti. Hodně prodává i papoušky nebo varany. \" Pokud zájemce nakupuje v kmenovém obchodě, neměl by mít s registrací problémy,\" dodal.
KARLA HAVLÍKOVÁ
Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů