Pátek, 19. dubna 2024

Týdenní ornitologické soustředění v Luoňovicích pod Blaníkem završuje celoroční projekt Sovy do škol

Týdenní ornitologické soustředění v Luoňovicích pod Blaníkem završuje celoroční projekt Sovy do škol

LOUŇOVICE POD BLANÍKEM/PRAHA – Týdenní pobyt v přírodě doslova nabitým nevšedními setkáními se zvířaty v přírodě připravilo sdružení Arnika pro nejúspěšnější účastníky soutěže „Naše sovy“. Soustředění školáků v rekreačním středisku Blaník (Smršťov) zároveň uzavírá celoroční projekt „Sovy do škol“, který připravilo sdružení Arnika pro pražské děti. „Tohoto soustředění se účastní 40 dětí. Hodně je nadchlo například brzy ráno vstávat a vypravit se do přírody poslouchat zpěvy ptáků s odborným výkladem ornitologů,“ přiblížila soustředění jeho koordinátorka Lenka Mašková, která je zároveň výkonnou ředitelkou sdružení Arnika.

Pravděpodobně nejdobrodružnější byla úspěšná večerní výprava na odchyt chřástala. Atraktivní zážitek na týdenním soustředění spolu s dětmi prožil také ministr životního prostředí Libor Ambrozek a pražský radní  Miloš Gregar. Magistrát města Prahy a Ministerstvo životního prostředí ČR jsou také hlavními sponzory závěrečného soustředění pod Blaníkem. Ornitolog Pavel Křížek z Ochrany fauny ČR po delším čekání chřástala přilákal, ale na děti to už bylo pozdě, a tak tento vzácný druh ptáka viděl na vlastní oči jen ministr. Ostatní účastníci výpravy o chřástalovi shlédly film a živého ptáka jenom slyšeli.

„Na děti na soustředění ještě čeká dokončení výstavy o ptácích a přírodě, kterou po celý týden připravují. Výstava o 12 panelech bude mít slavnostní vernisáž v pátek 21. května večer v 19,00 v prostoru rekreačního střediska Blaník. Tím také vyvrcholí celé soustředění. V pátek ráno se účastníci soustředění zúčastní ještě ornitologické vycházky s odborným výkladem o kroužkování ptáků,“ shrnula Mašková.

Děti také navštívily ekologickou farmu, naučily se stavět ptačí budky a postavily čtyři obrovská čapí hnízda. Samotné soustředění potrvá ještě do sobotního rána. Program na celý týden připravila Věra Malátková z Klubu ochrany dravců a sov.

V rámci celoročního projektu „Sovy do škol“ proběhla na pražských školách řada přednášek s ukázkami živých sov ze Záchranné stanice ČSOP v České Třebové, ale také řada výprav za sovami přímo v Praze. O celém projektu jsou také internetové stránky http://www.sovy.cz.

Pozn: Zástupci tisku, rozhlasu a televize budou vítáni jak na dopolední ornitologické vycházce, tak na páteční vernisáži výstavy připravené dětmi  v rekreačním středisku Blaník (Smršťov) u Louňovic pod Blaníkem. Bližší informace na tomto telefonním čísle:

Lenka Mašková, koordinátorka soustředění (ředitelka sdružení Arnika): 604 318 563
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů