Pátek, 29. března 2024

Žďárské vrchy: na dvě skály se vůbec nesmí

Žďárské vrchy: na dvě skály se vůbec nesmí
Nové podmínky pro vstup na skalní útvary v Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy (CHKO) vydala její správa ve Žďáru nad Sázavou. Pohyb návštěvníků je usměrněn pouze na turistické cesty a horolezci mohou jenom na vymezené terény.
Většina skalních útvarů v chráněné krajinné oblasti se nalézá v první zóně ochrany přírody a jsou vyhlášeny jako přírodní památky. Skalní útvar Čtyři palice a jeho okolí je přírodní rezervace. Pro každou přírodní památku jsou stanoveny bližší ochranné podmínky řešící mimo jiné i pohyb návštěvníků v dané lokalitě.
Právě tyto podmínky správa CHKO novou vyhláškou částečně upravila. \"V žádném případě nejde o omezování. Pouze o usměrnění pohybu turistů a horolezců,\" prohlásil mluvčí správy CHKO Jaromír Čejka.
Oproti předchozím podmínkám nedochází k podstatnému omezení lezení na skály pro horolezce. Omezení se týká skal na Štarkově, Pasecké skály a Malínské Skály. Vybrané terény na Pasecké a Malínské skále a Milovských Perničkách jsou naopak pro lezení zpřístupněny. Úplně uzavřena je pro veřejnost z důvodu ochrany dochovalých přírodních společenstev Pohledecká skála. Celoroční omezení vstupu nadále potrvá i na Černé skále. \"Na Černé skále se už delší dobu předpokládá, že by mohlo dojít k zahnízdění některých sokolovitých dravců. Ti v minulosti úspěšně hnízdili na nejbližší Bílé skále,\" vysvětlil důvod omezení Čejka.

Omezení kvůli hnízdění

Výraznější omezení zvolila správa chráněné krajinné oblasti vzhledem k hnízdění ptáků. Skalní útvary v centrální části Žďárských vrchů k hnízdění využívají dravci, sovy a krkavcovití ptáci. Proto došlo k rozšíření ochranné doby pro úspěšné vyhnízdění uvedených druhů ptáků o měsíce leden a únor.
\"Většina těch druhů jsou naši první hnízdiči a ke hnízdění dochází už během února. A protože jsou to ptáci stálí, tak se na dané lokalitě zdržují celý rok,\" doplnil Čejka. Ten v souvislosti s turistickým ruchem na skalách upozornil na probíhající úklid na deseti vybraných skalních útvarech. \"Dělá se to už delší dobu a vždy se tomu prostoru pomůže,\" dodal Čejka.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů