Sobota, 20. dubna 2024

Sběr šneků možná zakáží i Podbořany

Sběr šneků možná zakáží i Podbořany
Podbořansko - Několik tun hlemýžďů vykoupily za uplynulé týdny sběrny na Podbořansku. Po dosavadních zkušenostech ale podbořanští úředníci z odboru životního prostředí zvažují úplný zákaz. Podle nynějšího nařízení je sběr povolen v dubnu a květnu v každém sudém roce.

\"Prováděli jsme kontroly ve výkupnách, kde jsme žádné problémy nezjistili. Horší už to bylo se sběrači,\" uvedl včera Ing. Zdeněk Klouček, pracovník odboru na úseku ochrany přírody. Řada sběračů pochopila sběr hlemýžďů jen jako příležitost k přivýdělku a neohlížela se na povinnost chovat se ke šnekům jako k živočichům. Pracovníci úřadu dokonce uvědomili policii poté, když u nich spatřili velké igelitové pytle napěchované desítkami kilogramů šneků. Podle vedoucího obvodního oddělení v Podbořanech, majora Osvalda Pöschla, zůstane ale případné potrestání sběračů na úřednících a jejich postupu ve správním řízení. Na Žatecku platí částečný zákaz sběru, na Lounsku bez výjimky. I tam se ale v jedné z obcí objevil plakát, který propagoval jednu z výkupen za hranicemi lounského správního obvodu. Úředníci poukazují na to, že kvůli odlišnému přístupu regionů se pak do míst s povoleným sběrem stahují lidé z míst, kde je to zakázáno, a podporuje se tak decimování hlemýždí populace.
Sběrači získávají prý kolem 14 korun za kilogram, největší výdělek mají firmy, jež se šneky obchodují. Ochranářům se příliš nelíbí, že někdy jsou hlemýždi v přepravkách umístěni několik dnů bez potravy. Tzv. odlačnění je ale údajně požadavkem zpracovatelů. Hlemýždi jsou obvykle spojováni s francouzskou kuchyní, k dostání jsou už ale v řadě českých restaurací a na banketech. Podle dostupných informací jen do Lubence a Vroutku sběrači nanosili zhruba 4,5 tuny hlemýžďů.
Zdroj:Chomutovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů