Čtvrtek, 28. března 2024

Natura 2000 - Ptačí oblasti

Povinností České republiky je, s ohledem na vstup do Evropské unie, mimo jiné zapracovat do národní legislativy směrnici Rady č. 79/409/EHS o ochraně volně žijících ptáků (\"Směrnice o ptácích\") a zajistit tak ochranná opatření pro volně žijící druhy ptáků.
Natura 2000 - Ptačí oblasti

Mezi požadavky plynoucími z této směrnice je též zřízení ptačích oblastí pro druhy uvedené v příloze I směrnice a stěhovavé druhy dle článku 4.2. směrnice jako součásti soustavy chráněných území přírody evropského významu (tzv. NATURA 2000).

Níže jsou umístěny návrhy nařízení vlády ke zřízení jednotlivých ptačích oblastí, které byly postoupeny k projednání do meziresortního připomínkového řízení. Při přípravě těchto návrhů byly zohledněny písemně podané připomínky dotčených subjektů (obce, kraje, hospodářské subjekty, vlastníci pozemků atp.), které byly shromážděny v průběhu předjednávání ptačích oblastí příslušnými správami CHKO a NP a MŽP. Vypořádání těchto připomínek je umístěno v samostatném souboru u odkazů k příslušným ptačím oblastem.


Dokumenty k zbývajícím ptačím oblastem budou postupně doplňovány (ve vazbě na přípravu pro meziresortní připomínkové řízení aj.)

Záznamy z jednání, která se konala za přítomnosti zástupců Ministerstva životního prostředí, Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy Chráněných krajinných oblastí a navrhovateli ptačích oblastí v průběhu měsíce března a na začátku měsíce dubna 2004 ve věci projednání shromážděný připomínek k návrhům nařízení vlády, kterými mají být zřízeny ptačí oblasti, s jejich předkladateli.
Středočeský kraj (doc, 96 kB)
Jihočeský a Plzeňský kraj (doc, 170 kB)
Karlovarský kraj (doc, 66 kB)
Ústecký kraj (doc, 252 kB)
Královehradecký a Liberecký kraj (doc, 99 kB)
Pardubický kraj (doc, 71 kB)
Jihomoravský kraj (doc, 255 kB)
Zlínský kraj (doc, 134 kB)
Olomoucký kraj (doc, 246 kB)
Moravskoslezský kraj (doc, 279 kB)
Ministerstvo obrany a Vojenské lesy a statky (doc, 224 kB)

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů