Sobota, 20. dubna 2024

Rekultivace mění ráz krajiny

Rekultivace mění ráz krajiny
BÍLINA (ob) - Naprosto jinou krajinou je po 35 letech důlní činnosti okolí Bíliny. V loňském roce bylo ukončeno sypání skrývky na největší výsypku ve střední Evropě - Radovesickou. Od r. 1969 se zde uložilo na 600 mil. kubíků zeminy. Na jejím dně leží tři vesnice, ze kterých byla největší právě Radovesice.

Nedávno proběhl další kontrolní den rekultivovaných ploch. Vysýpka má 1300 hektarů, rekultivace nyní probíhají na 30 % její plochy.

\"Letos by měla začít obnova krajiny na 250 hektarech, pracovně nazvaných Radovesice 8. a 9.,\" řekl vedoucí oddělení přípravy území a rekultivací Severočeských dolů (SD) Dolů Bílina Bohumil Janouch. Nyní se dokončuje připojení odvodňovacích příkopů v prostoru Štěpánov-Bílina v délce 6,5 km a poslední práce probíhají na usazovací jímce u štěpánovské křižovatky. Podle tiskového pracovníka SD Antonína Dohnala bude mít nádrž rozlohu dva hektary. \"Protože se dá napouštět a vypouštět, bude z ní jednou velice pěkný mokřad, kde nalezne nový domov vodní ptactvo,\" dodal. Velké plány má s výsypkou obecně prospěšná společnost Terra Natura, která mimo tradičních rekultivací chce plochy i pro sport, turistiku a bydlení. Prvním krokem je obnovení statku Hetov. Členy společnosti jsou i SD, město Bílina a např. obec Hrobčice, na jejímž katastru leží největší část výsypky. \"Obnovu komunikací v původních trasách včetně úpravy stávajících projednáváme v současné době na příslušných orgánech. Pokud všechno dobře dopadne, tak už letos začneme pracovat na obnově komunikací mezi obcemi Kostomlaty-Bílina, Kostomlaty- Hrobčice, Světec a Štěpánov,\" dodal Janouch. Např. z Bíliny do Kostomlat pod Milešovkou se zkrátí dnešní cesta na polovinu. Na zahlazení důlní činnosti vynaložili SD v minulém roce 394 mil. Kč.
Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů