Středa, 17. dubna 2024

Příroda amerických pouští

Příroda amerických pouští

Na internetové adrese www.desertusa.com najdete přírodu amerických pouští. Stránky mapují svět zvířat a rostlin na specifickém území. Ve školách lze obsah této internetové adresy využít v hodinách přírodopisu, zeměpisu a dějepisu při rozšiřování a doplňování učiva.

Internetová adresa http://www.desertusa.com je věnovaná přírodě amerických pouští. Stránky mapují svět zvířat a rostlin na specifickém území. Díky nim se můžeme seznámit s jednotlivými živočišnými třídami a řády, s charakteristikou konkrétních druhů, prohlédnout si fotografie a vytvořit si tak představu o životě jednotlivců. Každého návštěvníka překvapí pestrost a množství živočišných a rostlinných druhů. Poměrně velký prostor na stránkách zaujímá i neživá příroda - minerály a geologie. Prostřednictvím tohoto webu máme možnost nahlédnout do života původních obyvatel pouští, poznat jejich kulturu a životní styl. Ve školách lze obsah této internetové adresy využít v hodinách přírodopisu, zeměpisu a dějepisu při rozšiřování a doplňování učiva.
Jazyk: Stránky jsou v angličtině, nabízí se možnost spolupráce s vyučujícími jazyků v rámci mezipředmětových vztahů.
Charakteristika: Vstupní strana okamžitě načítá jedno z pěti základních témat celého webu. Aby stránka zůstala přehledná, je členěna do oken a sloupců. Pod horním titulkem Desert USA je umístěna vodorovná navigační lišta, která se opakuje i na spodním okraji stránky. Obsahuje pět rubrik - Minerals and Geology, Animals and Wildlife, Plants and Wildflowers, People and Cultures. Pod nimi je prostorově dominantní tabulka jednotlivých živočišných tříd s abecedně řazeným seznamem konkrétních druhů. Zbývající pravý a levý okraj stránky je využitý zejména komerčně. Celá strana má hnědý podkres. Orientaci na webu usnadňuje stejná koncepce všech rubrik.
Rubrika: Animals and Wildlife.
Stručný popis: Rubriku tvoří již zmiňovaná tabulka s nabídkou pěti témat - Mammals, Birds and Fish, Reptiles and Amphibians, Insects and Spiders, Desert USA Articles. Pod každým z nich je abecedně řazený seznam konkrétních živočišných druhů, v případě posledně uvedeného je seznam článků. Například v sekci Mammals klikneme na Bats (netopýři), získáme barevnou fotografii a přehled všech příbuzných druhů. Podrobné informace o druhu jsou rozčleněny do kapitol. Dozvíme se tak, kde netopýr žije, jak je velký, jak vypadá (stavba těla), čím se živí, jak loví, jak se orientuje v prostoru, jak se chová, rozmnožuje, stará o potomstvo, čím může onemocnět. Zajímavá je část \"víte, že\" s méně známými fakty. Text je doprovázen množstvím barevných fotografií.
Doporučení: Také patříte k lidem, kteří si myslí, že poušť je nehostinné a pro život nevhodné místo? Pak se určitě podívejte na tyto stránky. Možná vás překvapí množství rostlin a živočichů, se kterými se tu potkáte.
[*]
autorka je učitelkou na základní škole

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů